Orange şi Vodafone, amendate pentru abuz de poziţie dominantă

Orange şi Vodafone, amendate pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a decis să amendeze companiile de telecomunicaţii Orange România şi Vodafone România cu 63 de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă.

Investigația a pornit în 2006 la plângerea furnizorului alternativ de telefonie fixă Netmaster Communications, a anunțat, marți, Bogdan Chirițoiu, președintele Consilului Concurenței.

„Decizia a fost adoptată luni, 14 februarie, într-o ședință a Consiliului Concurenței. Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puțin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010”, a explicat Chirițoiu.

Abuzul de poziție dominantă ar fi legat de interzicerea accesului operatorului la serviciul de terminare a apelurilor internaționale și a celor naționale în rețelele celor doi operatori de telefonie mobilă.

Cei doi operatori au anunțat că vor contesta sancțiunea și că vor ataca decizia în instanță.

„Suntem surprinşi şi dezamăgiţi de decizia anunţată astăzi de Consiliul Concurenţei în investigaţia privind abuzul de poziţie dominantă faţă de operatorul Netmaster Communications. Vodafone România consideră că nu a întreprins nicio acţiune care să împiedice accesul Netmaster Communications la reţeaua sa, în vederea derulării traficului de apeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi pe parcursul investigaţiei. Vodafone România va contestă decizia Consiliului Concurenţei în justiţie”, au declarat oficialii Vodafone România, conform site-ului capital.ro 

La rândul lor, reprezentanții Orange consideră neîntemeiată decizia Concurenței, afirmând că acuzația se bazează pe o interpretare greșită a faptelor.

” Astfel, sancțiunea aplicată este nejustificată și Orange Romania va contesta această decizie în instanță”, au precizat oficialii Orange.