Pandemia revine, războiul continuă, iar recesiunea economica amenință mediul de afaceri. Serviciile de recuperări creanțe – o soluție viabilă pentru antreprenorii români!

Pandemia revine, războiul continuă, iar recesiunea economica amenință mediul de afaceri. Serviciile de recuperări creanțe - o soluție viabilă pentru antreprenorii români!

Începutul anului 2020 rămâne o amintire dureroasă pentru majoritatea oamenilor de afaceri, atât de pe teritoriul României, cât și din mediul de afaceri internațional. Panica, incertitudinea, insolventa și falimentul sunt probabil cele 4 cuvinte care definesc perioada cu puternic impact negativ în care pandemia COVID-19 a lovit puternic economia globală, producând un cutremur social, financiar și economic fără precedent.

A fost, de altfel, și momentul în care serviciile de recuperări creanțe au devenit un instrument util pentru orice companie care își dorea să treacă prin criza sanitară, limitându-și costurile. În ultimii 2 ani, recuperatorii de creanțe au fost solicitați la maximum, în principal datorită lipsei de predictibilitate cauzată de factorii externi.

Astăzi, ne aflăm în fața unui nou val de COVID-19, cu peste 11.000 de cazuri înregistrate pe zi, în România. Însă, situația este cu mult mai dificilă de data aceasta, în contextul în care pandemia revine,  războiul ruso-ucrainean se poartă la granițele noastre, iar inflația a ajuns la cote alarmante.

Toate indiciile duc către un singur deznodământ: un moment de răscruce pentru întreaga comunitate economica de antreprenori români. Dar cum trebuie ei să reacționeze într-o astfel de situație? Ce le poate salva afacerea în momentele critice, în care au datorii sau angajați de plătit, iar banii de la clienți nu ajung sau ajung cu întârziere?

Discutăm astăzi cu Alexandru Sandu, director general al ASRECOVER, una dintre firmele cu performanțe semnificative în recuperarea creanțelor clienților lor, în ultimii 13 ani de activitate.

Întrebarea #1: Care este cel mai mare pericol care apare, într-o astfel de situație și ce rol aveți voi, recuperatorii de creanțe, în toată povestea?

“Într-o situație ca cea din prezent, în care pare că antreprenorii români sunt atacați din 3 părți diferite, cel mai mare pericol este un cashflow negativ.

Cashflow-ul este, de fapt și de drept, motorul afacerii. Ai nevoie de bani pentru a face mai mulți bani, indiferent unde se duc aceștia. Ei pot merge către angajați, către materie primă, chirie sau rate, însă dacă facturile sunt emise și banii întârzie să vină sau nu mai vin deloc, afacerea respectivă este în moarte clinică.

Am văzut același fenomen și în martie 2020, iar recomandarea noastră este ca antreprenorii să înceapă să ia măsuri de urgență, pentru a-și asigura buna funcționare a companiei în viitorul apropiat. Într-un moment de criză generală, și pe fondul creșterii prețurilor, se pot trezi cu un număr mare de clienți care fie vor plăti facturile mai târziu, fie nu le vor mai putea plăti deloc.

Aici intervenim noi, agențiile specializate în recuperările de creanțe, și ne folosim creativitatea și experiența pentru a găsi soluții prin care clientul nostru să nu mai aibă problema recuperării banilor pe serviciile prestate sau pe produsele vândute.

Suntem o echipă mare, care cuprinde avocați, juriști, consilieri juridici, experți în negociere – toți concentrați pe a găsi o soluție diplomată de recuperare a creanței, cu costuri minime și cu păstrarea relației de afaceri într-o stare foarte bună, chiar și într-un moment tensionat și dificil.” spune Alexandru Sandu, reprezentantul firmei de recuperări creanțe.

Întrebarea #2: E recesiunea un moment în care ai nevoie de bani pentru afacerea ta? Dacă da, de unde îi iei?

“Recesiunea este un moment în care consumul scade. Oamenii își pierd locurile de muncă și toată lumea are grijă unde își investește banii, inclusiv clienții companiilor care ajung să ne contracteze pe noi. De multe ori se întâmplă să fie mult mai târziu decât ar fi trebuit, însă de cele mai multe ori găsim o soluție, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judiciară.

Așadar, mai ales dacă produsul sau serviciul nu este unul indispensabil, există mari șanse ca debitorii să întârzie intenționat plata facturilor, dacă nu depind de relația cu clientul nostru.

Pe scurt, da – ai nevoie de rezerve de numerar, sau de un sistem bine pus la punct de recuperare a datoriilor. Noi astfel de sisteme încercăm să dezvoltăm pentru clienții noștri.

Pe de altă parte, încercăm să aducem pe piața recuperărilor de creanțe o filozofie nouă, și să schimbăm cumva reputația recuperatorilor de creanțe. Ne-am antrenat experții să negocieze la cel mai înalt nivel de diplomație și profesionalism, astfel încât clientul să fie reprezentat de un specialist cu experiență în negocieri.

Suntem și noi conștienți că atunci când cineva te sună să îți ceară să achiți facturile nu e cel mai plăcut sentiment, însă mentalitatea aceasta va dispărea, odată ce oamenii vor înțelege cum funcționează economia și de ce e important să menținem acest flux al numerarului în piață.

Contractarea recuperatorilor de creanțe va trebui să devină ceva normal, în contextul în care datele indică o perioadă dificilă pentru mediul de afaceri.” – completează Alexandru Sandu, ca sfat pentru toți oamenii de afaceri ai României.

Întrebarea #3: Ce ar trebui să știe oamenii de afaceri care ne urmăresc despre lucrul cu recuperatorii de creanțe?

“Cred că cel mai important îndemn pe care îl pot oferi este: să acționeze pentru prevenire, sau să reacționeze imediat la sesizarea unei probleme.

De multe ori plățile sunt amânate sau nu se ține evidența facturilor neplătite, moment în care afacerea este pusă în pericol.

În realitate, o statistică internă ne-a indicat că 70% din creanțele nerecuperate în 90 de zile de la scadență ajung să fie recuperate în instanță, ceea ce implică timp și bani investiți. Știind asta, le-aș recomanda antreprenorilor de pretutindeni să reacționeze imediat ce observă o ezitare în plata facturii și să trimită creanța către un recuperator specializat.” – recomandă managerul companiei de recuperări creanțe.

CONCLUZIE: Sunt cu atât mai necesare recuperările de creanțe în contextul din viitorul apropiat?

“Da, cu siguranță simțim o creștere în ceea ce privește cererea pentru serviciile noastre, ceea ce ne indică o preocupare constantă a antreprenorilor români legată de încasarea banilor pentru facturile emise. Este normal, la urma urmei, având în vedere că ne aflăm în fața unei economii slăbite și a unui mediu economic incert.

Cred că serviciile noastre devin din ce în ce mai necesare și mă bucur să văd că oamenii de afaceri din România apelează la agențiile profesioniste de recuperări. Este un lucru care se întâmplă de mulți ani de zile în mediul de business din străinătate, și cred că a venit momentul să adoptăm și noi aceeași strategie: să lăsăm firmele specializate să ne reprezinte.

În ultimii ani, ne-am pregătit pentru acest moment: ne-am mărit echipa, am specializat negociatorii pentru situațiile limită, care presupun comunicare cu oameni cu un nivel ridicat de stres și am pus la punct noi sisteme de colectare, care să eficientizeze tot procesul.” – concluzionează Alexandru Sandu, pentru B1TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)