Informații șocante despre DEZASTRUL sistemului de PENSII din România: Generația decrețeilor, cea mai afectată! Ce se va întâmpla cu pensia ta în următorii 15 ani…

Informații șocante despre DEZASTRUL sistemului de PENSII din România: Generația decrețeilor, cea mai afectată! Ce se va întâmpla cu pensia ta în următorii 15 ani…

Cine va plăti pensia decrețeilor? Dacă faci parte din generația lor și încă nu ai emigrat, gândește-te foarte bine la ce te va aștepta în 10-15 ani

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat joi date îngrijorătoare despre situația pensionarilor și despre pensia minimă.

Potrivit datelor statistice, în anul 2017, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5228 mii persoane. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Totodată, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1026 lei în anul 2017, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (825 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1304 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% din totalul pensionarilor, ponderea lor fiind mai mare cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul 2016. Pensionarii proveniţi din fostul sistem pentru agricultori reprezintă 7,2% faţă de 8,0% în anul 2016.

În 2017, deficitul fondului de pensii a urcat la 3,5% din PIB, peste deficitul bugetar de 3%, asumat de România. Faptul că deficitul fondului de pensii este aproape cât deficitul bugetar în termeni nominali, înseamnă că orice creștere a datoriei publice nu face altceva decât să acopere găurile din sistemului de pensii, se arată într-o analiză Hotnews.

La fiecare 3 lei dați de către Stat unui pensionar, un leu este împrumutat de același Stat, iar politicile actualei guvernări PSD-ALDE, asumate în programul de guvernare, agravează și mai mult această situație. De la 1 ianuarie 2017 pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie 2017 pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie a crascut la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, după calculele Consiliului Fiscal).

Toate aceste informații corelate cu datele despre evoluția demografică din țara noastră din următorii 20 de ani aduc în discuție un scenariu sumbru. Populația aptă de muncă din România se va înjumătăți, cel mai drastic diminuându-se populația în vârstă de muncă din Muntenia (cu aproape 1,14 milioane persoanei și cea din Oltenia (cu circa 900.000 de locuitori).

În acest context, cele mai mari provocări le va resimți generația decrețeilor care va trebui să găsească urgent soluții alternative.

Tags:
Ultima oră