Peste 15 milioane euro nerambursabili pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor

Peste 15 milioane euro nerambursabili pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor
Foto: Pixabay

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) le va pune fermierilor la dispoziţie peste 15 milioane euro pentru asigurarea culturilor, animalelor şi plantelor. 

În această sesiune pot fi depuse cereri de finanţare aferente sectorului vegetal (pentru poliţele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2021 şi culturile de primăvară aferente anului 2022) şi sectorului zootehnic (pentru poliţele încheiate în anul 2022).

Cererile se depun de săptămâna viitoare!

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare se va desfăşura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022”, anunţă AFIR.

Alocarea financiară disponibilă pentru cea de-a patra sesiune a submăsurii (sM) 17.1, este de 15.260.041 euro.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează continuu până la epuizarea fondurilor alocate.

Există posibilitatea suplimentării sumei alocate cu disponibilul rezultat în urma finalizării celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocărilor, dacă există interes din partea solicitanţilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul actualei submăsuri este 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanţării).

Cine primesc fondurile?

Pentru a putea primi sprijin, solicitanţii trebuie să fie „fermieri activi” în anul pentru care solicită sprijinul.

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să încheie cu o societate de asigurare şi un contract de asigurare pentru riscurile eligibile prevăzute în Fişa submăsurii din PNDR 2020 care sa acopere toate suprafeţele cultivate cu acelaşi tip de cultură/ întreg efectivul de animale aferent aceleiaşi specii existente în cadrul exploataţiei şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului, printre acestea: fenomene climatice nefavorabile (seceta, inundaţiile, grindina, îngheţul etc), infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/ 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Urmăriți B1TV.ro și pe