Politica zilei cu Ioana Constantin. Adrian Negrescu: FMI a venit la București să joace după partitura Guvernului. Probabil nu au avut datele furnizate de autorități (VIDEO)

Politica zilei cu Ioana Constantin. Adrian Negrescu: FMI a venit la București să joace după partitura Guvernului. Probabil nu au avut datele furnizate de autorități (VIDEO)
Politica zilei cu Ioana Constantin. Adrian Negrescu: FMI a venit la București să joace după partitura Guvernului. Probabil nu au avut datele furnizate de autorități

Adrian Negrescu a discutat despre recomandările Fondului Monetar Internațional privind creșterea impozitelor şi taxelor în România, în ediția de sâmbăta a emisiunii Politica Zilei, prezentată de Ioana Constantin pe B1 TV. Economistul este părere că analiza reprezentaților FMI nu se bazează pe date reale și că anumite măsuri ar putea duce chiar la afundarea României în criză economică,  aflată deja într-o situație dificilă.

Eu am senzație ca FMI a venit la București ca într-un meci amical, să joace după partitura Guvernului. În raport nu vedem nimic legat de restructurarea statului român, de reducerea cheltuitor publice, de restructurarea companiilor de stat, de măsuri pentru eficientizare a colectării, nimic concret. Date pe care le-a avut la dispoziție FMI, probabil nu sunt cele furnizate de autoritățile de la  București. Știm foarte bine cum au umflat datele economice în primul trimestru ca să le iasă creștere economică. Era de așteptat să se ajungă la astfel de sfaturi. Am văzut o preocupare legată de flexibilizarea cursului de schimb. BNR a încercat să îl țină în frâu, cu sacrificii financiare, în tentativa de a mai stăvili cât de cât inflația în aceste vremuri tulburi. Dacă umblăm şi la curs s-ar putea să ne ducem şi mai mult în criză economică. FMI, dincolo de aceste sfaturi legate de creșterea fiscalității, ar fi trebuit să se uite în grădina Palatului Victoria și să vadă dacă acolo trebuie tăiat niște cheltuieli, făcute sacrificii, până să ajungem la ce care plătesc taxe și impozite”, a atras atenția Adrian Negrescu.

Fondul Monetar Internațional recomandă Guvernului să majoreze taxele și impozitele

În ciuda faptului că actualul Guvern a anunțat că nu va introduce noi taxe anul acesta, oficialii FMI recomandă executivului să ia măsuri fiscale, mai exact să crească impozitele şi taxele. Specialiștii Fondului Monetar Internațional mai atrag atenția că războiul din Ucraina și creșterea inflației reprezintă noi provocări pentru țara noastră. Totuși, România nu are un acord cu FMI, ei nu ne pot constrânge să luăm anumite măsuri. Rămâne de văzut ce măsuri va lua guvernul întrucât impozitarea progresivă susținută de social democrați este și printre recomandările FMI.

Economiștii spun că Guvernul va ajunge la un moment dat să majoreze taxele și impozitele așa cum recomandă FMI pentru că altfel nu vor mai fi bani la buget.

FMI subliniază, însă, că introducerea impozitării progresive este aproape imposibil de făcut de anul viitor. De altfel, experții Fondului recomandă Guvernului că întâi să înlăture din numeroasele scutiri de taxe și facilități de care beneficiază sectoare întregi ale economiei. Lărgirea bazei de impozitare ar putea aduce în plus la buget venituri echivalente cu 1,25% din Produsul Intern Brut. Bani în plus ar putea veni și dintr-o mai bună colectare a TVA-ului și prin schimbarea sistemului de taxare a proprietății, astfel încât impozitul să fie mai legat de valoarea de piață a unei case sau a unui teren.

Urmăriți B1TV.ro și pe