Prețul carburanților în România, comparativ cu media europeană. Cum arată situația în alte țări și unde se înregistrează costuri mai mici

Prețul carburanților în România, comparativ cu media europeană. Cum arată situația în alte țări și unde se înregistrează costuri mai mici
Sursă foto: Pixabay

Potrivit unui raport prezentat de Comisia Europeană, România are un preț al benzinei cu 15,6% mai mic față de media europeană, în vreme ce la motorină diferența este de 12,3%, conform calculelor Libertatea.

Printre țările vecine unde prețul carburanților este mai mic se numără Ungaria (1,2 euro/litrul de benzină), Bulgaria (1,66 euro/litrul) și Polonia (1,71 euro/litrul). În țara noastră, prețul unui litru de benzină este 1,72 euro.

Unde se înregistrează cel mai mare și cel mai mic preț la carburanți

Grecia, destinația de vacanță preferată de cei mai mulți români, practică unul dintre cele mai mari prețuri la carburanți din Uniunea Europeană, mai mari decât cele din Franța (2,13 euro/litrul de benzină), Germania, Spania (2,11/litrul) și Italia (2,01/litrul).

Astfel, în Grecia, un litru de benzină costă 2,4 euro. La nivelul UE, cel mai mare preț la benzină este înregistrat în Danemarca – 2,49 de euro. Iar pentru motorină, cel mai mult se plătește în Suedia – 2,48 de euro.

Pe de altă parte, cel mai mic preț din UE se înregistrează în Malta, unde un litru de benzină costă 1,34 euro, iar un litru de motorină costă 2,48 euro.

Prețuri tot mai mari din cauza războiului din Ucraina

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a dus la creșterea prețurilor energetice și a materiilor prime în întreaga lume. În același timp, ne aflăm în sezon estival, iar consumul crește din această cauză.

În același timp, PSD a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, „să prezinte urgent” în coaliția de guvernare propunerea de reglementare pentru a combate creșterea prețurilor la carburanți, fie că este vorba despre plafonare sau despre o altă soluție.

Urmăriți B1TV.ro și pe