Prețul gazelor naturale a crescut brusc miercuri în Europa, pe fondul blocării Nord Stream 2

Prețul gazelor naturale a crescut brusc miercuri în Europa, pe fondul blocării Nord Stream 2
Foto: Pixabay

Prețurile gazelor europene au crescut din nou miercuri, după o întârziere în procesul de aprobare a unei noi conducte majore din Rusia, despre care surse guvernamentale germane au spus că ar putea să nu fie pusă în funcțiune până în martie anul viitor, scrie Reuters.

Prețul gazelor a cunoscut o nouă creștere în Europa

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marți procesul de punere în funcțiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranța că va furniza orice aprovizionare semnificativă cu gaz Europei în lunile următoare.

Întârzierile în procesul de aprobare pentru Nord Stream 2 au stârnit temeri că Europa, care primește o treime din gazul său din Rusia, pentru că s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent în această iarnă din cauza livrărilor scăzute.

Contractul a crescut cu aproape 60% în noiembrie, deși este încă cu mult sub un vârf de 155 de euro atins pe 6 octombrie.

„Ma aștept ca începerea Nord Stream 2 să fie amânată până în martie 2022”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.

Piața nu se așteaptă acum la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până la sfârșitul sezonului de încălzire de iarnă care urmează, moment în care cererea ar fi putut deja să fi atins vârful.

Contractul olandez pentru gaze din ianuarie a crescut cu 7,8%, până la 101,61 euro pe MWh, miercuri, în timp ce contractul britanic de preț angro pentru gaze pentru primele trei luni din 2022 a crescut cu aproape 12%, până la 2,45 lire sterline.

Unii analiști au spus că procesul de certificare ar putea dura luni de zile, deoarece Bruxelles-ul va trebui să-i dea undă verde odată ce autoritățile de reglementare germane vor face recomandările.

„Acum estimăm că certificarea poate fi finalizată cel mai devreme în luna aprilie a anului viitor, cu un potențial amplu de prelungire până în august 2022, având în vedere probabilitatea unei evaluări și mai stricte la următoarea etapă de revizuire a Comisiei Europene.” A declarat Zongqiang Luo, analistul pieței de gaze de la Rystad Energy.

Guvernele europene se străduiesc să atenueze lovitura atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi, cu măsuri de urgență, cum ar fi plafonarea prețurilor și subvențiile.

Prețurile mai mari ale energiei în Europa și în întreaga lume sunt deja influențate de ratele inflației, ceea ce, la rândul său, ar putea împinge factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât se aștepta.

Datele publicate miercuri au arătat că ratele inflației atât în ​​Uniunea Europeană cât și în Marea Britanie au crescut peste 4% în octombrie, mai mult decât dublul țintelor băncii centrale.

Prețurile gazelor din Europa au fost, de asemenea, susținute de o scădere a exporturilor în această săptămână din Norvegia, un alt furnizor cheie pentru Marea Britanie și UE, din cauza lucrărilor de întreținere la infrastructura sa de gaze.

De ce este blocat Nord Stream 2

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a declarat că a oprit certificarea Nord Stream 2, deoarece consorțiul din Elveția din spatele conductei trebuia să formeze o filială germană în conformitate cu legislația germană pentru a obține o licență de operare.

În primele sale comentarii de la știrea întârzierii, Kremlinul a spus că certificarea a fost un „proces complicat” și că nu vede politica în spatele deciziei.

Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că consorțiul tratează cererile din partea autorității de reglementare germane în timp util și că Rusia trebuie să aibă răbdare.

Fluxurile de gaze rusești prin conducta Yamal-Europa către Germania au fost constante miercuri și peste niveluri în weekend, au arătat datele operatorului de rețea german Gascade.

Conducta, care trece prin Belarus, care se află în mijlocul unei crize a migranților și a unui impas cu Occidentul, este una dintre rutele majore pentru exporturile de gaze rusești către Europa.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană