Prețul petrolului îşi revine, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețul petrolului îşi revine, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Foto: business-forum.ro

Prețul petrolului şi-a revenit în şedinţa de luni, pe fondul tensiunilor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, după ce atinsese valoarea minimă a ultimelor două săptămâni din cauza temerilor privind impactul economic al cutremurului din Japonia.

Petrolul Brent a fost tranzacţionat la preţul de 112,67 dolar pe baril, cu 1,17 dolari sub valoarea maximă atinsă, în timp ce pe pieţele americane, ţiţeiul atinsese valoarea minimă de 98,55 dolari pe baril.

Preţurile au continuat să scadă după ce 1.000 de soldaţi saudiţi au trecut luni graniţa în Bahrein. Un oficial saudit a declarat că intervenţia armată are ca scop protejarea proprietăţilor guvernului din Bahrein, ca urmare a protestelor şiiţilor.

Bahrein, stat ce se învecinează cu Arabia Saudită, a solicitat intervenţia militară a suniţilor pentru a opri protestele majorităţii şiite, după ce forţele de ordine locale s-au declarat depăşite de situaţie.

Christopher Bellew, reprezentant al Bache Commodities, a declarat că tensiunile din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu vor continua să aibă un impact puternic asupra preţului petrolului.

„Continuarea, şi cel mai probabil, agravarea situaţiei din Orientul Mijlociu, mă fac să cred că piaţa petrolului va reveni pe un trend ascendent” a declarat Bellew, citat de Reuters.

Pe de altă parte, dezastrului din Japonia a afectat puternic pieţele internaţionale. Pe tremen scurt şi mediu, analiștii se așteapță ca cererea de petrol a Japoniei, cel de-al treilea consumator mondial de energie, să scadă dramatic în următoarea petrioadă, activităţile economice fiind blocate ca urmare a cutremurului.

„Pieţele japoneze au scăzut rapid ca urmare a impactului cutremurului asupra economiei naţionale. Acţiunile companiilor din Asia au continuat să-şi reducă valoarea, iar trendul general a fost evitarea riscurilor, inclusiv a celor legate de preţul petrolului”, au declarat analiştii Mizuho Corporate Bank.

Indicele general Nikkei N225 a scăzut cu peste 6%, afectând întreaga piaţă, în timp ce majoritatea preţurilor la bunuri au scăzut.

Duminică, Primul Ministru al Japoniei, Naoto Kan, a declarat că ţara se confruntă cu cel mai mare dezastru de după cel de-al doilea război mondial. Cutremurul şi tsunami-ul ce i-a urmat au devastat o mare parte a Nord-Estului Japoniei, fiind înregistrate peste 10,000 de victime.

Preţul gazului natural este tranzacţionat sub valoarea ţiţeiului, pe fondul speculațiilor privind creşterea importurilor în următoarele săptămâni. Acţiunile companiilor de construcţii din Asia au continuat să crească, pieţele aşteptând Japonia să investească masiv în reconstrucţia zonelor afectate.