Prețul unui kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare

Prețul unui kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunare
Sursa Foto: Freepik.com

Se pare că în săptămâna dinaintea Crăciunului, majoritatea combinatelor în care se cresc porci au pus doi sau trei lei în plus la carcasă. De asemenea, au crescut și prețurile din măcelării la carne macră și preparate proaspete, notează stirileprotv.ro.

Carnea de porc, mai scumpă decât anul trecut

Pentru că sărbătorile se apropie cu pași repezi, românii se gândesc la bucatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun.

Bineînțeles, nu vorbim doar de tradiționala friptură de porc, ci și de jumări, piftie, șorici, slănină, ciolan afumat, cârnați sau caltaboși. Dar, din păcate, anul acesta oamenii ar trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru carnea de porc.

Aparent, la 10 kilograme cumpărate, o familie plătește acum cât pentru 11. Totodată, în doar o săptămână, cele mai mari combinate porcine au dublat prețul unei carcase întregi.

Spre deosebire de începutul lunii decembrie, prețul unui porc crescut industrial este cu 250 de lei mai mult. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.

„Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”, a declarat Ioana Crețu, șef de tură, pentru sursa menționată.

Magazinele mici au rotunjit însă prețurile

Pe de altă parte, slănina crudă, picioarele și urechile încep de la de la 20 de lei kilogramul. Cât despre rasol, acesta se vinde de la 22 de lei, iar carnea tocată de la 23 de lei.

Potrivit măcelarilor, cel mai simplu mod de a economisi bani este ca oamenii să aleagă cu grijă ce cumpără.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, a spus  Alexandru Ancghel, proprietar fabrică.

Cel mai mic procent de carne macră (30%) se găsește în coaste și scăricică, iar cea mai spornică este pulpa din spate, care conține 70% carne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`