Preţurile în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul ar putea crește până în martie, estimează managerii

Preţurile în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul ar putea crește până în martie, estimează managerii

Preţurile în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul ar putea crește până în martie, consideră managerii care estimează şi o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie-martie 2021: relativă stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare; relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii; creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare, constructii şi comerţul cu amănuntul”, arată datele INS.

Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra creştere (sold conjunctural +25%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistrarelativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -15%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Tags: