Prețurile la alimentele de bază sunt tot mai mari. Robert Turcescu, la „Sub semnul întrebării”: „Toți suntem în momentul de față, trebuie să admitem, năuciți” (VIDEO)

Prețurile la alimentele de bază sunt tot mai mari. Robert Turcescu, la „Sub semnul întrebării”: „Toți suntem în momentul de față, trebuie să admitem, năuciți” (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

Alimentate de suprapunerea crizelor generate de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, de situația din energie și de COVID-19, dar și de alte provocări economice, prețurile la alimentele de bază sunt tot mai mari, iar România nu este o excepție. Problema a fost abordată și de Robert Turcescu, marți, pe B1 TV, la emisiunea „Sub semnul întrebării”.

„Sub semnul întrebării”. Robert Turcescu, pe B1 TV, despre scumpirile la alimente

„Toți suntem în momentul de față, trebuie să admitem, năuciți, și asta pentru că nu iese nimeni să ne spună la un moment dat, să ne dea niște explicații. Am aflat că a crescut, wow, și? Dar de ce? De ce!? Mai ales că unele produse în România ar trebui să fie, repet, mult mai ieftine decât în alte părți ale lumii (…). Să ne înțelegem foarte clar, titlul emisiunii «Sub semnul întrebării» e important. E important să ne punem întrebări. Nu lansez neapărat niște acuze în această emisiune, dar ne punem întrebări. Măi fraților, ce se întâmplă în economia reală, ce se întâmplă în România reală? Nu poți să treci nepăsător pe lângă rafturile din supermarket”, a declarat Robert Turcescu.

Jurnalistul a povestit despre experiența pe care el și soția sa au trăit-o într-un magazin în care litrul de ulei avea prețuri începând cu 11 lei.

„Eram ca la grădina zoologică, când te uiți și zici, `uite aici tigrul` și `aici e ursulețul panda`. Fraților, 11 lei un litru de ulei!? 13 lei un litru de ulei!? 17 lei un litru de ulei!? Cine dă mai mult? Germania, 6 euro un litru de ulei”, a continuat Robert Turcescu.

În aceeași emisiune, el a comparat și diferențele pe care le-a constatat pe un site între produsele românești și cele produse în străinătate.

„Îmi plac produsele românești, din multe motive, și cam toți căutăm de fiecare dată când ne uităm pe o etichetă, `poate e din România` (…). În supermarketuri există produse cu etichete «fabricat în România». Mare mândrie, perfect, e în regulă, numai că te uiți, evident, și la preț. Am dat astăzi o căutare să vedem”, a adăugat realizatorul emisiunii.

Pe site-ul respectiv 250 de grame de roșii cherry eco din România costau 17,99 lei, în timp ce același produs, dar adus din vestul Europei, avea un preț de doar 9,99 lei.

„Acesta este preț psihologic, pentru că de fapt costă 18 lei, ca să fie foarte clar, nu îți dă nimeni restul de un ban la povestea aceasta. Tot pe același site (…) am găsit niște roșii cherry eco, la producție scriau că sunt de prin Italia, 9,99 lei. Spania, Italia, Turcia, chestii de genul acesta”, a mai spus Robert Turcescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe