Primăriile se luptă să transforme plajele în spații publice, doar în Mangalia plaja aparține de primărie

Primăriile se luptă să transforme plajele în spații publice, doar în Mangalia plaja aparține de primărie
Prin contractele de concesionare a plajelor, câștigătorul licitației este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber, sursă foto: captură YT

Prețurile prohibitive practicate de comercianți au speriat turiștii mai mult decât Covidul iar stațiunile sunt goale, spre deosebre de alți ani.

Prețurile șezlongurilor au speriat turiștii

Regimul de administrare al plajelor nu ajută, de asemenea, întrucât turiștii care optează să meargă la plajă, fără să achite șesongul și consumația pentru a sta la soare pe un petec de nisip amenajat, nu mai pot face acest lucru.

Unele primării s-au mobilizat pentru a redobândi plajele, în cadrul unor licitații. Atenție, acest lucru se întâmplă în luna iulie, în plin sezon estival.

„Mi se pare anormal ca în România o instituţie cum este primăria să participe la o licitaţie cu orice SRL din colţul străzii pentru un sector de plajă pe care vrea să-l facă public, pentru locuitori. Este anormal”, a declarat Radu Cristian, primarul din Mangalia, citat de Adevărul.

Mangalia este singura stațiune care are plajă publică administrată de primărie

De altfel, Mangalia ar fi singura localitate unde există o plajă publică, administrată de primărie. Litoralul românesc, conform OUG 19/2006, este concesionat de către Apele Române – ABADL operatorilor privaţi.

La câţiva ani, ABADL licitează sectoarele de plajă, o licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii.

Prin contractele de concesionare a plajelor, câștigătorul licitației este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber, cu o latură cu deschidere spre apă, pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf.

Cine vrea plajă pe prosop trebuie să se așeze în spatele zonelor amenajate

Acest lucru nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, pline de gunoaie.

Astfel de situații au stat la baza mai multor conflicte, chiar în acest sezon. Cam târziu pentru a face sezonul estival din 2022 mai atractiv, în urmă cu câteva săptămâni, în Parlament a fost înaintată o propunere legislativă.

Inițiativa prevede că statul român, prin Ministerul Mediului, să poată încheiea contracte de concesiune cu primăriile localităților riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic.

Foto: Pixabay

Până când inițiativa se va concretiza, primăriile se înscriu la licitații. Este cazul unității teritorial administrative Năvodari, care urmează să concureze în cadrul unei licitații pentru aproape 5.000 de metri pătrați de plajă.

„Turiştii vin pe litoral pentru mare, pentru apă. Este anormal ce se întâmplă azi cu plajele din România, este anormal ca un şezlong să coste în anumite locuri cât o noapte de cazare”, a mai declarat primarul Mangaliei pentru Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe