Ministrul liberal al Transporturilor, Ramona Mănescu, a vorbit recent despre prejudiciile financiare suferite de CFR SA, motivând că acestea au fost cauzele principale care au determinat demiterea membrilor fostului Consiliu de Administrație al companiei.
„Controalele care au fost efectuate, legal, la CFR SA au arătat că managementul privat a efectuat o serie de cheltuieli nelegale care au adus prejudicii financiare, dar și acțiunile și inacțiunile care, în final, au prejudiciat compania. De exemplu, este vorba de niște contracte de comodat sau de prestări servicii încheiate în 2011 și 2012 care, în mod abuziv, au fost continuate și în 2013 și care, prin clauzele nelegale, au prejudiciat bugetul companiei. Astfel, anumite bunuri au fost predate spre folosință gratuită pentru care tot CFR SA plătea cheltuielile de exploatare. O situație aberantă și nefirească, pentru că atâta timp cât predau cu titlul gratuit spre folosință un bun pe care îl dețin în proprietate unui terț, acesta trebuie să își plătească cheltuielile de exploatare”, a explicat ministrul Transporturilor.
Cuantumul prejudiciilor din 2011 s-a ridicat la patru milioane de lei noi, în timp ce nedemolarea a peste 1.400 de clădiri dezafectate din patrimoniul companiei au ajuns să ridice, în continuare, cheltuielile pe care CFR le are de achitat anual, a mai spus Mănescu.
„La începutul anului 2013, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi s-a constatat că un numar de 21 de terenuri aflate în patrimoniul companiei CFR SA nu au fost reevaluate, ele apărând în registrul financiar contabil la valoarea de un leu. La vremea respectivă, în ianuarie 2013, Curtea de Conturi a cerut managementului de la CFR SA să le reevalueze pentru a stabili valoarea reală a respectivelor terenuri. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în momentul de față”, a continuat ministrul Transporturilor, într-un interviu acordat Mondo News.
În urmă cu mai puțin de o săptămână, Adunarea Generală a Acționarilor CFR SA a numit un nou Consiliu de Administrație după ce, în aceeași zi, s-a decis revocarea întregului CA în urma managementului defectuos.
“Au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor, printre care se numără neîndeplinirea obligației de supraveghere și control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârșite de executiv și constatate de organele de control, precum și încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor și a altor prevederi legale”, a conchis ministrul.