Raport Raiffeisen Bank: Rata anuală a inflaţiei s-a situat pe o traiectorie ascendentă continuă și ar trebui să crească substanţial în iulie / Specialiștii se așteaptă la noi majorări de prețuri

Raport Raiffeisen Bank: Rata anuală a inflaţiei s-a situat pe o traiectorie ascendentă continuă și ar trebui să crească substanţial în iulie / Specialiștii se așteaptă la noi majorări de prețuri
Foto: Pixabay

Un raport al Raiffeisen Bank atrage atenția că rata anuală a inflaţiei se situează pe o traiectorie continuă de creștere și că indicatorul ar trebui să crească substanţial în luna iulie. Prețurile la bunuri și servicii urcă și ele în consecință.

Raiffeisen Bank, raport despre inflație și prețuri

„Evoluţia inflaţiei continuă să ofere surprize negative. Preţurile bunurilor şi serviciilor de consum s-au majorat cu 0,3%, în luna iunie, faţă de mai. Această creştere s-a reflectat în accelerarea ratei anuale a inflaţiei de 3,9% în iunie, de la 3,8% în mai. Astfel, rata anuală a inflaţiei din iunie s-a situat atât peste aşteptările noastre (3,8%), cât şi peste cele ale celorlalți analişti economici (3,7%, în sondajul Bloomberg). Rata anuală a inflaţiei a fost alimentată din nou, în iulie, de creșterea preţurilor combustibililor lichizi plus 11,9% față de mai, pe fondul majorării preţului petrolului”, se arată într-un raport al Raiffeisen Bank pe luna iulie, citat de dcnews.ro.

Documentul mai arată că „rata anuală a inflaţiei s-a situat pe o traiectorie continuă de creștere” și că „indicatorul ar trebui să crească substanţial în luna iulie, pe fondul majorărilor suplimentare ample care se vor înregistra la nivelul preţurilor produselor energetice”.

Prin urmare, specialiștii se așteptă ca rata anuală a inflației să crească la 4,8% în iulie, de la 3,9% în iunie, asumând o creştere a preţului la gazele naturale de 18-20 de procente şi la energie electrică de 5%.

Raiffeisen Bank a revizuit în creștere așteptările sale privind nivelul ratei anuale a inflaţiei la sfârşitul anului de la 4,9% la 5,3%.

Urmăriți B1TV.ro și pe