Ratele la bănci au explodat. Specialiștii se așteaptă la creșterea cazurilor de faliment personal

Ratele la bănci au explodat. Specialiștii se așteaptă la creșterea cazurilor de faliment personal
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Creșterea ratelor pe fondul creșterii inflației va face tot mai dificilă plata creditelor, în special pentru cei care câștigă salariul minim pe economie. Astfel, un salariu minim de 2.550 de lei este aproape echivalent cu rata unui credit de 50.000 de euro.

Cât de mult au crescut ratele

Ratele cresc în contextul în care, zilele trecute BNR a majorat dobânda de referință, care a ajuns la recordul ultimilor 12 ani: 6,25%.

Potrivit gandul.ro, românii au ajuns să plătească cele mai mari rate la credite, comparativ cu alte state europene. Dacă ne referim la un credit de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, un român va avea rata de 2.193 de lei, adică o dobândă de 10%.

În acest context, specialiştii susţin că ne-am putea apropia de fenomenul falimentului personal.

În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, România se află la coada Uniunii Europene.

Adrian Vasilescu (BNR), despre evoluția IRCC și ROBOR

Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, a spus el, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe