Republica Moldova: Societatea de stat Energocom nu a reușit să găsească surse alternative de energie electrică

Republica Moldova: Societatea de stat Energocom nu a reușit să găsească surse alternative de energie electrică
Foto: Pixabay

Energocom, societatea de stat furnizoare de electricitate în Republica Moldova, nu a reușit să găsească până pe 26 aprilie surse alternative de energie electrică, pentru cazul în care Gazprom sistează livrările de gaze, iar țara rămâne fără curentul de la centrala Cuciurgan, informează Europa Liberă.

Pericol ca Gazprom să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova

Licitația din 15 aprilie pentru procurarea energiei electrice a fost câștigată de două companii, numai că termenul de 26 aprilie autoimpus pentru semnarea contractelor și anunțarea prețurilor de achiziție nu poate fi respectat, a transmis Agenția Proprietății Publice care gestionează Energocom (APP) pentru sursa citată.

Tatiana Savva, directoarea generală adjunctă a APP, a declarat că, înainte de finalizarea tranzacției, autoritățile trebuie să verifice „beneficiarii reali” ai firmelor câștigătoare.

Toate acestea în contextul în care există pericolul ca Gazprom să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova de la 1 mai pentru că autoritățile de la Chișinău și concernul rus nu au reușit să facă un audit independent al datoriilor, așa cum s-au înțeles în noiembrie anul trecut. Sistarea livrărilor de gaze rusești poate duce la oprirea producției la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Autoritățile moldovene dau asigurări că țara nu va rămâne fără energie și gaze

Săptămâna trecută, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a asigurat populația că guvernul nu va lăsa țara fără energie și gaze.

De asemenea, Spînu a spus că producătorii din Ucraina ar putea să acopere cantitatea de energie necesară pentru consumul intern al Republicii Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”