Revenire spectaculoasă a marilor ferme din România, după măsurile din agricultură ale Guvernului Ciolacu; de la pierderi, la profit de zeci de milioane de euro doar 12 luni

Revenire spectaculoasă a marilor ferme din România, după măsurile din agricultură ale Guvernului Ciolacu; de la pierderi, la profit de zeci de milioane de euro doar 12 luni
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Infunzia masivă de fonduri nerambursabile în toate sectoarele agriculturii, prin schemele de stat oferite de Guvernul Ciolacu, vine în ajutorul fermierilor. Fie că vorbim de procesare, irigații, mărirea capacității de creștere a suinelor sau fonduri pentru utilaje de ultimă generație, atât micii fermieri, cât și marii jucători de pe piață au putut beneficia de sprijin guvernamental pentru a-și dezvolta afacerile sau chiar a le salva, în cazul celor afectate critic în anumite perioade.

Fermele și abatoarele Smithfield, din Timișoara, au înregistrat o creștere importantă după ce, în 2022, înregistrau pentru prima dată pierderi de milioane de lei, din cauza pestei porcine africană. Intrat în România încă din 2004, Smithfield este în prezent cel mai mare producător de animale din țară, având în 2023 o cifră de afaceri de 1,4 mild. lei, cea mai mare din istoria lor de până acum.

Guvernul a finanțat o producție suplimentara de 1,2 milioane de porci anual

Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați critic de pesta porcină, dar și pentru a stimula producția internă și reducerea dependenței de import la carnea de porc, Guvernul PSD a pornit în forță investițiile în sectorul suin. Executivul Ciolacu a introdus o schema de ajutor pentru producția suplimentară a 1,2 milioane de porci anual, fonduri blocate anterior în timpul guvernărilor PNL-USR Orban și Cîțu.

25 de ferme vor asigura 46.000 locuri de cazare (scroafe) se construiesc în prezent prin fondurile de la Guvern, rezultând o capacitatea de producere a unui număr de 1,2 milioane de porci anual suplimentar.

 

Astfel, întregul sector al crescătorilor de porci din România a primit un imbold. Micii fermieri au putut să-și mărească capacitatea de reproducere, sau au pornit noi business-uri de la zero. Mai mult, marii producători precum Smithfield, și-au revenit în forță după pierderile considerabile 3 milioane de lei din 2022. În 2023, companie a înregistrat un profit de 88,6 milioane de lei, adică o creștere cu 2906% în 12 luni.

Investalim, utilaje agricole, sau irigații, alte 3 programe cu fonduri nerambursabile de la Guvern, doar în ultimul an

Agricultura, pe lângă infrastructura rutieră, a fost unul dintre domeniile cu cea mai mare infuzie de capital nerambursabil de la Guvern în ultimul an, creșterea capacităților interne de producție și procesare și independența alimentară a României fiind unul dintre principalele obiective asumate de guvernul PSD, cu titlu de interes național.

Schema de ajutor de stat INVESTALIM stimulează creșterea capacității producției locale de alimente si este gândit ca un program național multianual, ce se va desfășura în perioada 2023-2026, pentru dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare. Astfel, Guvernul va aloca 148 de milioane de euro anual acestui sector, suma totală dedicată programului ajungând la aproximativ 600 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Fonduri de 2,2 miliarde de lei investește Guvernul și în irigații, doar în anul 2024, seceta fiind principala problemă care mistuie agricultura românească la acest moment. Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj cuprinde 156 de amenajări. Dintre acestea, aproape jumătate (71) sunt deja finalizate sau în stadiu de execuție și cuprind: 139 de stații de pompare, 1.430 de km reabilitați de canale pentru irigații și 477 de construcții hidrotehnice.

Fondurile pentru achiziționarea de utilaje agricole s-au epuizat înainte cu 2 luni de închiderea apelului. De pe 25 iunie, de la lansarea programului, și până pe 30 iulie, fondurile pentru care s-au înscris fermieri au depășit valoarea totală alocată în această sesiune, de 51,51 mil. euro. Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a oprit înscrierile pentru această sesiune și a demarat deja procesul de selecție a aplicanților eligibili pentru finanțare.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Material susținut de PSD

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:53 - Ungaria, pregătită să intenteze proces împotriva Bruxelles-ului în lupta privind azilanții
19:34 - Recoltă slabă dintr-o legumă îndrăgită de români. Un kilogram costă și 50 de lei
19:25 - Laurențiu Gîdei (PSD), despre motivarea Curții de Apel în cazul eliberării doctorițelor de la Pantelimon: Faptul cum a fost țesută această poveste, de la început mi-a dat de gândit (VIDEO)
18:59 - Gestul fratelui prințesei Kate Middleton după ce a aflat că sora lui a terminat chimioterapia. Ce mesaj i-a trimis
18:43 - Marine Le Pen în fruntea intențiilor de vot în alegerile prezidențiale din 2027 din Franța la primul sondaj de opinie din ultimele două luni, înaintea foștilor prim miniștri Edouard Philippe și Gabriel Attal
18:29 - Ministrul Mediului, avertisment pentru cei care dau de mâncare urșilor: Când nu va mai avea cine să-i hrănească, acești urși vor ataca gospodăriile din acea zonă
18:21 - Poliţia Capitalei: Nouă taximetrişti şi şoferi de ridesharing – vizaţi într-un dosar de proxenetism
18:15 - Turiștii din Spania au făcut baie sub o conductă de evacuare a apei uzate. O confundă cu o cascadă
17:51 - PNL: Ministerul de Finanțe continuă să sprijine, prin scheme de ajutor de stat, proiectele majore, cu impact semnificativ asupra economiei
17:44 - România, Grecia și Bulgaria fac front comun pentru a contracara explozia prețurilor la electricitate / Sebastian Burduja: „Ceea ce ar trebui să fie o piață unică în sectorul energetic la nivelul UE nu se comportă ca atare” (VIDEO)