România, printre ultimele țări din UE și locul 44 în clasamentul mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială

România, printre ultimele țări din UE și locul 44 în clasamentul mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială
Foto simbol: Pixabay

Anul trecut, România se afla pe locul 45 în clasamentul Uniunii Europene privind bunăstarea socială și calitatea vieții. Anul acesta, România a reușit să urce o poziție în topul UE, clasându-se pe locul 44 din 168 de țări, la nivel mondial, conform Agerpres.

România continuă, totuși, să rămână printre ultimele țări din Uniunea Europeană, după Ungaria și Bulgaria, privind calitatea vieții și bunăstarea socială a oamenilor.

România, printre ultimele țări din UE

Indicele de Progres Social (IPS) este o formă de măsurare a calității vieții și a bunăstării persoanelor din 168 de țări, la nivel mondial. Această analiză se face în baza a 3 indicatori principali: nevoile de bază, bunăstare, oportunități. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în nevoi de bază – hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală; pentru bunăstare socială a cetățenilor – accesul la educația de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, salubritatea; elemente ce țin de oportunități – drepturi personale, libertate personală, incluziunea și accesul la educație avansată.

În baza punctajelor obținute, țările sunt clasate în 6 categorii, în mod descrescător.

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente. În acelaşi timp, toţi ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziţiei în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de ţara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare şi oportunităţi”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

Norvegia, considerată cea mai bună țară din lume

Norvegia reprezintă, chiar și acum, cea mai bine cotată țară din lume, înregistrând un scor de 92,63 de puncte. În 2021, pe primele locuri în clasament, după Norvegia, sunt Finlanda şi Danemarca. La nivel european, țările scandinave sunt în topul IPS.

În Europa Centrală și de Est, clasamentul este alcătuit din Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croaţia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) şi România (44).

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană