Românii plătesc rate la bancă cu sute de lei mai mult decât acum un an. Mugur Isărescu: ‘Indicele ROBOR este OBSESIA PRESEI’

Românii plătesc rate la bancă cu sute de lei mai mult decât acum un an. Mugur Isărescu: 'Indicele ROBOR este OBSESIA PRESEI'

Mugur Isărescu a declarat, luni, că ROBOR, indicele înfuncţie de care se calculeazăcostul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, este “obsesia presei”, nu a românilor care plătesc rate la bancă cu zeci, dacă nu cu sute de lei, mai mult decât acum un an.

BNR a mai injectat, luni, în piață lichiditate de peste 5 miliarde de lie care se va traduce într-o scădere sau menținerea a nivelului ROBOR.

„Nu este inundaţie de lichiditate. N-am inundat piaţa. Sunt mişcări absolut normale. Şi scopul nostru principal nu este neapărat ROBOR, obsesia din presă. ROBOR este un indicator… Se plimbă prea mult, ne uităm şi la el. Rolul unei bănci centrale este să asigure lichiditatea necesară pieţei. Şi aceasta fluctuează”, a mai afirmat Isărescu, potrivit Digi24.