Romgaz, profituri uriașe. Adrian Negrescu: Statul a produs energie mai scumpă și a taxat-o mai scump. Am adunat mai mulți bani la stat, dar am sărăcit populația și firmele (VIDEO)

Romgaz, profituri uriașe. Adrian Negrescu: Statul a produs energie mai scumpă și a taxat-o mai scump. Am adunat mai mulți bani la stat, dar am sărăcit populația și firmele (VIDEO)
Foto: Pixabay

Statul român a produs energie mai scumpă, iar ulterior a taxat-o mai scump, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, acolo unde a vorbit despre profiturile uriașe ale Romgaz, companie „unde statul are 70% din acțiuni”.

Adrian Negrescu: Am adunat mai mulți bani la stat de la companiile din energie, dar am sărăcit populația și firmele

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, și-a majorat cu 129% profitul net în prima jumătate a anului.

„Înseamnă că au crescut prețurile atât de mult încât profiturile sunt pe măsură. Cifra de afaceri a Romgaz a crescut de 3,3 ori, de la 2,25, undeva la nivel de 7,5 miliarde de lei. De ce? Eh, asta e o bună întrebare, pentru că Romgaz nu ne spune de ce, de exemplu, a crescut prețurile la gaze, dincolo de raportarea la prețurile internaționale. Am intrat în această piață interconectată și ne raportăm și noi la prețurile occidentale. Eh, pe fondul acestor raportări la prețurile occidentale, bineînțeles că cifra de afaceri a crescut, profitul a crescut, iar principalul beneficiar ghiciți cine este, statul român, care a încasat din impozite directe de la Romgaz undeva la nivel de 4 miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria acestei companii”, a explicat Adrian Negrescu.

El a precizat că statul român deține 70% din acțiunile Romgaz.

„Practic, statul a produs energie mai scumpă și, după aceea, a taxat-o mai scump, dincolo de banii pe care i-am plătit noi din buzunar. Asta se cheamă, din punct de vedere economic, să îți tai singur craca de sub picioare. De ce vă spun acest lucru? Pentru că toate scumpirile acestea la energie și gaze au alimentat puternic inflația, de am ajuns să avem o inflație dublă față de alte țări occidentale și care a erodat puternic puterea de cumpărare”, a adăugat analistul.

„Ne-am bucurat că am adunat mai mulți bani la stat, undeva la nivel de 14 miliarde de lei de la toate companiile acestea de stat din domeniul energiei și gazelor, dar pe de altă parte am sărăcit populația și firmele, iar efectele le vom vedea în a doua parte anului, probabil la iarnă, atunci când consumul, principalul motor al economiei, se va prăbuși – și deja primele semnale există”, a avertizat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii