​​​​​​​Rusia impune noi RESTRICŢII României: Ce IMPORTURI au fost INTERZISE şi cum va fi afectată economia naţională

​​​​​​​Rusia impune noi RESTRICŢII României: Ce IMPORTURI au fost INTERZISE şi cum va fi afectată economia naţională

Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunţat, joi, că a introdus restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc şi produse conţinând carne de porc din România, ca urmare a epidemiei de pestă porcină, informează Itar Tass, citată de Agerpres.

„Decizia a fost luată din cauza înrăutăţirii situaţiei epizootice cu privire la pesta porcină africană şi a dovezilor privind extinderea epidemiei în Uniunea Europeană. În special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost înregistrat în rândul porcilor mistreţi din zona Satu Mare din România”, se arată într-un comunicatul de presă al autorităţii ruse.

La începutul acestei luni, Rosselkhoznadzor a introdus restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii şi produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pestă porcină în regiunea nordică Heves.

Virusul care provoacă pesta porcină africană este inofensiv pentru oameni dar este mortal pentru mistreţi şi porcii de fermă, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.

În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniţa României cu Ungaria şi Ucraina.

Începând cu 2014 Rusia este într-o permanentă dispută cu UE pe tema embargoului generat de pesta porcină. În 2016 un organism de reglementare a diferendelor din cadrul OMC a decis că embargoul sanitar rusesc nu se bazează pe standardele internaţionale relevante şi încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare (Acordul SPS).

În decembrie 2017 Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia ridicase restricţiile privind importurile de porci şi produse pe bază de carne de porc din Uniunea Europeană.