Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 500 de milioane de euro, menită să sprijine întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa, în contextul pandemiei de coronavirus, informează Reprezentanța Comisiei în România.
Sprijinul public, sub formă de subvenții directe, va acoperi până la 20% din pierderile de venituri (sau, în cazul anumitor agenții de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru servicii turistice, inclusiv marja) pe care beneficiarul le-a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit unui comunicat al Reprezentanței CE.
Măsura, aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, urmărește să ajute beneficiarii să-și acopere nevoile de lichidități și să-și continue activitățile în timpul și ulterior pandemiei. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar.
Măsura urmărește să ajute beneficiarii să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitățile în timpul și ulterior pandemiei. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar.
În special, (i) sprijinul nu va depăși 1,8 milioane EUR per beneficiar, astfel cum se prevede în cadrul temporar, și (ii) ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul107 alineatul(3) litera(b) din TFUE și cu condițiile cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Aiciputeți găsi mai multe informații cu privire la cadrul temporar și la alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de COVID-19. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.60650 înRegistrul ajutoarelor de statde pesite-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.