Scumpiri masive și rate mai mari. Specialiţii prevăd o situaţie economică sumbră pentru 2018

Scumpiri masive și rate mai mari. Specialiţii prevăd o situaţie economică sumbră pentru 2018

În ciuda faptului că de la Palatul Victoria se vede totul în tonuri optimiste şi se militează pe ideea creşterii economice sănătoaste, specialiştii văd puţine motive de bucurie şi pentru români.

Avem în faţă un an greu, cu scumpiri, rate mai mari şi un euro în creştere, prevăd economiştii. Dobânzile la credit s-au mărit, preţurile la raft au crescut, iar deprecierea leului în raport cu moneda europenă continuă.

Leul a tot slăbit în ultimele două luni, iar acum vedem că la unele case de schimb moneda europeană costă 4 lei şi 65 de bani, iar în următoarele luni, spun specialiştii, am putea vedea un euro şi mai scump, de 4 lei şi 73 de bani, conform stirileprotv.ro.

În ceea ce priveşte indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, specialiştii susţin că acesta ar putea depăşi 3%, în timp ce alţii sunt mai pesimişti şi spun că ar putea atinge şi un nivel dublu faţă de cel din prezent de de 2.03%.

Dacă pe hârtie procentele nu par de speriat, un român cu un credit ″Prima Casa″, care plătea în vara o rată de 945 de lei, achita acum băncii cu 180 de lei mai mult, după creşterea ROBOR.

Inflaţia va creşte la 3,4%, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult în magazine, la pompă, dar şi când mergem în vacanţă.

”Crescând inflaţia, care duce la o majorare a ratelor de dobândă, automat preţurile din economie cresc, însă pe de altă parte avem majorarea de salarii, deci această creştere de costuri este compensata de creşterea de venituri.″, arată Adrian Codirlasu, președintele CFA România.

Guvernul e însă optimist – economia noastră va avea o creştere economică solidă, de 5,5% faţă de 2017.