Șef ONU: Investiți în micii fermieri sau lumea se va confrunta cu crize alimentare regulate

Șef ONU: Investiți în micii fermieri sau lumea se va confrunta cu crize alimentare regulate
Sursa: Freepik

Este nevoie de miliarde de euro pentru conservarea apei și a solului pentru a spori reziliența fermelor mici, afirmă noul șef al departamentului de finanțare agricolă al ONU, citat de The Guardian.

Zonele rurale trebuie să fie ajutate cu împrumuturi ieftine

Alvaro Lario spune că lupta împotriva sărăciei și a insecurității alimentare trebuie să înceapă prin transformarea zonelor rurale cu ajutorul unor împrumuturi ieftine, precum și prin îmbunătățirea productivității și a accesului la piață.

În prima sa săptămână în funcție, noul șef al fondului de finanțare agricolă al ONU recunoaște că nu se confruntă cu o sarcină ușoară. Alvaro Lario preia funcția de șef al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă pe fondul unei crize alimentare globale, despre care a avertizat că ar putea deveni un eveniment obișnuit.

Foto: Pixabay

Lario dorește ca FIDA să se concentreze asupra investițiilor în reziliența micilor fermieri, astfel încât aceștia să poată produce hrană pentru ei înșiși și să nu fie lăsați la mila șocurilor externe.

„Reziliență înseamnă că atunci când ai un șoc la nivelul veniturilor tale – cum ar fi în prezent, cu inflația – când ai un șoc provenit din cauza climatului extrem, să nu ajungi să trăiești în sărăcie sau în nesiguranță alimentară”, a spus Lario.

Criza alimentară actuală, exacerbată de război

Miliarde de dolari trebuie direcționate către micile ferme prin investiții în conservarea apei și a solului, prin oferirea de împrumuturi cu dobândă redusă, prin accesul la piețe și prin creșterea productivității.

„Ceea ce observăm este că, în prezent, nici măcar nu sunt în măsură să își producă efectiv [propria] hrană, mulți dintre ei sunt nevoiți să își vândă bunurile… pentru că nu au suficient pentru a se hrăni”.

captură YT

Lario a declarat că impactul războiului din Ucraina a perturbat transportul maritim al culturilor cheie timp de luni de zile și a provocat creșterea prețurilor la îngrășăminte, exacerbând problemele existente, deoarece 150 de milioane de oameni sufereau deja din cauza foametei, înainte de război.

„Dacă nu investim chiar acum, în termeni de zeci sau sute de miliarde, chiar dacă rezolvăm războiul din Ucraina în curând, peste doi-cinci ani vom fi în aceeași situație”, a spus el.

„Pe termen scurt, am avut o mulțime de șocuri climatice, secete și inundații care au înrăutățit, de asemenea, situația, dar, în general, faptul că nu am acordat cu adevărat suficientă atenție modului în care sunt produse alimentele, modului în care sunt distribuite, modului în care sunt depozitate alimentele și creării de locuri de muncă în multe dintre aceste zone rurale, se află în fruntea crizei.”

IFAD este o agenție financiară a ONU cu sediul la Roma, care colaborează cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și cu Programul Alimentar Mondial, precum și cu sectorul privat, pentru a promova securitatea alimentară prin intermediul agriculturii durabile, oferind granturi și împrumuturi ieftine fermierilor din țările în curs de dezvoltare.

Alimentele au ajuns la prețuri foarte mari

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins cele mai ridicate niveluri înregistrate în martie, după invazia Rusiei în Ucraina și, deși au scăzut de atunci, rămân cu 8% mai mari decât în urmă cu un an.

Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la faptul că prețul ridicat și continuu al îngrășămintelor afectează productivitatea agricolă, având în vedere că sancțiunile limitează livrările din Rusia, cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume, precum și o reducere a cantității provenite din China și o producție globală mai mică de îngrășăminte în Europa.

Lario a declarat că aceste prețuri crescute sunt greu de transferat dinspre fermieri către consumatori, motiv pentru care comunitatea internațională trebuie să finanțeze fermierii care nu primesc asistență din partea guvernelor lor, spre deosebire de fermierii din țările mai bogate.

„Modul de a aborda cu adevărat sărăcia, de a aborda insecuritatea alimentară, de a aborda finanțarea sistemelor alimentare, trebuie să înceapă întotdeauna cu această transformare rurală pe termen lung și cu aducerea la masă a micilor producători”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe