Sindicatele din Franța anunță grevă generală în sectorul feroviar pe 6 iulie

Sindicatele din Franța anunță grevă generală în sectorul feroviar pe 6 iulie
tren Franța, sursă foto: captură YT

Sindicatele franceze Sud Rail, CGT și CFDT au lansat vineri un apel comun pentru o grevă națională a lucrătorilor feroviari pe 6 iulie, afirmând că doresc creșteri salariale pe fondul creșterii inflației.

Lucrătorii feroviari spun că sunt grav afectați de creșterea inflație și-și revendică drepturile

„Împreună cu lucrătorii din alte domenii din Franța și din Europa, lucrătorii feroviari sunt puternic afectați de inflația explozivă, trebuie să acționăm pentru a obține creșteri salariale”, au declarat sindicatele într-o declarație comună.

Lucrătorii feroviari se alătură unui număr din ce în ce mai mare de angajați din alte sectoare, de la petrol la aeroporturi, transporturi aeriene și camioane, care au cerut majorări salariale pentru a compensa creșterea costului vieții și care organizează greve pentru a-și susține revendicările.

Grevă Bruxelles, sursă foto: captură YT

Neliniștea socială pune presiune asupra președintelui francez Emmanuel Macron și a guvernului său, aflat în plină criză politică, după ce el și partidul său centrist au pierdut controlul parlamentului în alegerile de duminica trecută. Opoziția a exclus până acum orice formă de coaliție sau pact.

Muncitorii de la rafinăriile de petrol franceze ale TotalEnergies sunt și ei în grevă vineri. Compania a declarat că a luat măsuri pentru a se asigura că rețeaua sa de benzinării și clienții săi sunt aprovizionați suficient pe tot parcursul weekendului.

Urmăriți B1TV.ro și pe