Statistici: România, unul din statele europene cu cele mai mici prețuri

Statistici: România, unul din statele europene cu cele mai mici prețuri
Foto: pixabay.

În ciuda senzației că în România prețurile sunt comparabile cu cele din vestul Europei, statisticile arată că, în fapt, noi și bulgarii avem cele mai mici prețuri din UE, arată un articol RFI România.

În aceste calcule s-a pornit de la paritatea puterii de cumpărare, un indicator care pleacă de la o valută folosită ca bază de comparare (din 1999 se raportează la media Uniunii Europene). Specialiștii calculează indicii prețurilor din diferite state, care exprimă cât costă, în moneda de referință, cumpărarea în fiecare țară a unui volum identic de bunuri și servicii.

Statisticile arată că în România și Bulgaria sunt cele mai mici prețuri din UE

La capitolul consumul final al gospodăriilor, România are cele mai mici prețuri din UE, adică 55% din medie. Bulgaria urmează, cu 56%, și Polonia, cu 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda – cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.

Și la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice”, România are cele mai mici prețuri – 70% din media europeană, la „Transport” e la egalitate cu Bulgaria, 69%, iar la „Recreere și cultură” are 63% din media europeană.

În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din UE, iar România e pe penultimul.

La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România, Polonia și Bulgaria au cele mai mici prețuri, 80% din medie. Același lucru e valabil și în ce privește prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte, tarifele de încălzire a locuinței, gaze, energie și apă.

11 țări au prețuri peste media UE

RFI România mai precizează că, la consumul gospodăriilor, cel mai sintetic indicator, 11 țări au prețuri peste media europeană. Grupul este deschis de Irlanda, Danemarca și Luxemburg și se încheie cu Austria – 111% , Germania – 108% și Italia – 101% din media europeană.

Datele sunt valabile pentru anul 2021, cele pe 2022 urmând a fi disponibile abia anul viitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)