Tabletele pentru elevi și profesori ar putea fi achiziționate cu bani proveniți de la BIRD, potrivit un acord pentru un împrumut de 200 milioane euro

Tabletele pentru elevi și profesori ar putea fi achiziționate cu bani proveniți de la BIRD, potrivit un acord pentru un împrumut de 200 milioane euro
Sursa foto: pixabay

Tabletele și laptopurile necesare pentru elevi și profesori în contextul desfășurării cursurilor online ar putea fi achiziționate de către Guvern prin fonduri provenite dintr-un acord de împrumut încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat de Ministerul Finanțelor.

Acordul în valoare de 200 milioane de euro era destinat inițial creșterii ratei de promovare a examenului de bacalaureat, precum și reducerii abandonului școlar în învățământul secundar și terțiar, dar a mai fost modificat anul acesta de Guvern, astfel încât să poată folosi bani din linia de finanțare și pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Ce prevede acordul încheiat cu BIRD

Noua modificare, în scopul achiziției de tablete și laptopuri a fost convenită din luna iunie cu reprezentanții BIRD. „Având în vedere criza declanșată în învățământ de pandemia COVID19, la cererea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) la data de 11 iunie 2020 s-a solicitat BIRD, care a acceptat conform scrisorii din 28 iulie 2020 amendarea acordului de împrumut astfel: introducerea unor noi activități în cadrul Subcomponentei 1.2 – Intervenții sistemice prin care se asigură furnizarea de bunuri pentru unitățile de învățământ liceal, eligibile pentru a primi granturi finanțate din proiectul ROSE.

Bunurile constau în echipamente informatice (laptopuri, licențe educaționale, table interactive) și echipamente sanitare (purificatoare/filtre de aer, camere termice) etc, creșterea capacității MEC de a sprijini comunicațiile informaționale ale școlilor, liceelor și universităților pentru învățarea on-line și de a utiliza informațiile educaționale pentru a monitoriza învățământul secundar superior și tranziția elevilor către învățământul terțiar”, prevede proiectul Ministerului Finanțelor.

Data-limită de tragere a sumelor din cadrul împrumutului este 31 decembrie 2022. Guvernul încearcă să asigure elevilor echipamentele necesare, tablete și laptopuri, pentru ca aceștia să poată participa online la cursuri.

Monica Anisie, despre problema tabletelor

Într-ointervenție pentru B1 TV, sâmbătă, Ministrul Educației a oferit detalii legate de începerea noului an școlar, amintind și despre tabletele destinate elevilor.

„Din martie, m-am preocupat, am tot spus că trebuie să avem tablete. În mai am primit banii de la Guvern și i-am alocat pentru achiziționarea a 250.000 de tablete.

Am dat banii către ONAC, care se ocupă de achizițile centralizate. S-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Am aflat că e un câștigător pentru trei loturi. Deci au fost nouă loturi și au câștigat pentru trei. Sunt 82.000 de tablete.

Data de 8 înțeleg de la ONAC că e ultima zi în care se pot depune contestații la licitații. Până acum nu s-au depus contestații. Dacă nu se depun, 82.000 de tablete, pe 9, înțelegem că operatorul care a câștigat începe distribuția. A fost un necesar stabilit de 250.000. El a fost transmis de inspectoratele școlare. Ele au făcut un inventar, l-au transmis la Minister și pe baza lui, noi am putut fundamenta această achiziție”, spune Monica Anisie.