”Taxa de solidaritate” ar lovi peste 330 de companii, între care Dacia, Kaufland, Dedeman, Ford sau Carrefour / PNL nu susține măsura. Florin Cîțu: Nu-și are loc o astfel de taxă!

”Taxa de solidaritate” ar lovi peste 330 de companii, între care Dacia, Kaufland, Dedeman, Ford sau Carrefour / PNL nu susține măsura. Florin Cîțu: Nu-și are loc o astfel de taxă!
Foto: Inquam Photos / George Călin

”Taxa de solidaritate”, măsură susținută de UDMR și PSD, dar căreia PNL i se opune, ar lovi în peste 330 de companii între care Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman și Carrefour, arată datele analizate de profit.ro.

Marți, Florin Cîțu, președintele PNL, declarase că măsura nu se susține în actualul context economic: „Am avut economia închisă două luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Eu nu cred că își are rostul o astfel de taxă”.

Companiile ce vor fi afectate de ”taxa de solidaritate”

PSD și UDMR susțin ca firmele cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro să plătească o așa-numită ”taxă de solidaritate”.

Datele profit.ro arată că peste 330 de companii ar putea fi afectate de o asemenea măsură. Printre ele, Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman sau Carrefour.

Dacia, de exemplu, ar urma să plătească încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat.
Statul ar încasa în total de la aceste companii peste un miliard de euro.

„În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia naţională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcţioneze”, a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

PNL nu susține ”taxa de solidaritate”. Ce spune Florin Cîțu

Măsura este susținută de UDMR și de PSD, dar liberalii, partenerii lor de coaliție, nu sunt de acord.

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (…) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținute de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)