Topul scumpirilor din 2021. Cele mai mari prețuri sunt la ulei, energie și carburant (VIDEO)

Topul scumpirilor din 2021. Cele mai mari prețuri sunt la ulei, energie și carburant (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

Potrivit datelor oficiale ale, rată inflației a crescut în luna august cu 5,3%, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu 25%. În tot acest timp, salariul mediu al românilor a crescut cu suma de un leu.

Energia electrică, uleiul, gazele și carburanți sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult față de august 2020.

Datele Institutului Național de Statistică arată că produsele alimentare s-au scumpit în ultima luna cu 8%.

„Salariații se află într-o situație destul de neplăcută, ne trezim cu toții la creșteri de prețuri, dar în același timp patronatele sau angajatorii nu au majorat salariile. Probabil încă nu cunoaștem amplitudinea acestor efecte”, a explicat economistul Adrian Bența.

Cele mai mari scumpiri, la produsele alimentare, energie și carburanți

Serviciile s-au scumpit și ele cu 3% iar pentru energia electrică plătim mai mult cu 25%. Gazele naturale costă și ele cu 20% mai mult decât în vara anului trecut și acesta este doar începutul. Sezonul scumpirilor abia începe, avertizează economiștii.

„România, în acest moment, consumă mai multă energie electrică decât produce și avem vreo 3 capacități mari de producție închise. Noi consumăm mai multă energie decât producem. În plus activitatea din Europa și-a revenit și atunci și acolo este un consum mare de energie (…) Atâtă timp cât cererea este mai mare decât oferta, prețurile nu au decât să crească”, a mai precizat economistul.

Benzină ajuns deja la pragul de 6 lei pe litru, față de aproximativ 4,5 lei cât era anul trecut.

„Nu va putea fi susținută prin consum. O economie bazate doar pe consum nu este o economie de durata, este o economie pe termen scurt. În orice stat din lume sectorul energetic este principala pârghie strategică a statului respectiv. Deci dacă ai inspectorul energetic bine pus la punct atunci nu ar trebui să ai o dependență față de situații externe”, spune economistul Adrian Bența.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.