Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie spune că sancțiunile împotriva Rusiei funcționează într-un mod neașteptat

Un laureat al Premiului Nobel pentru Economie spune că sancțiunile împotriva Rusiei funcționează într-un mod neașteptat
Foto: Hepta/Sputnik / Grigory Sysoev.

În condițiile în care Rusia dă semne că beneficiază de un comerț cu energie volatil și haotic de la invazia sa în Ucraina, unii s-au întrebat dacă sancțiunile occidentale asupra țării s-au inversat – dar măsurile de sufocare a economiei Rusiei au funcționat într-un mod neașteptat, spune economistul Paul Krugman.

Dezastru pentru economia rusă în urma sancțiunilor

„Rusia nu întâmpină nicio problemă în a vinde lucruri, [dar] are o mulțime de probleme în cumpărarea de lucruri”, a scris Krugman într-un articol de opinie pentru New York Times marți, menționând că, deși națiunile occidentale au fixat plafonarea exporturilor rusești, limitările importurilor rusești au făcut ravagii în economia Moscovei, potrivit businessinsider.

Este o abatere de la intenția planului inițial, care urmărea să reducă veniturile din război ale Rusiei prin interdicții de energie și o posibilă limitare a prețurilor la energia Rusiei, pe care liderii occidentali încearcă să o propună până la sfârșitul anului.

Dar acest lucru nu a mers conform planului, iar datele arată că Rusia a atras exporturi de energie de 24 de miliarde de dolari numai în primele trei luni de război și a limitat aprovizionarea către națiunile occidentale pentru a crește prețurile energiei, înclinând economiile din Europa aproape de recesiune. De la începutul invaziei Ucrainei, țițeiul Brent a crescut cu 8%, până la 101,96 USD, începând cu ora 8:40 am ET, iar gazul natural a crescut cu 70%, până la 7,81 USD.

Dar partea de import a ecuației spune o poveste diferită. Interdicțiile privind vânzarea către Rusia au redus volumul comerțului Rusiei cu țările care sancționează cu 60% și cu țările care nu sancționează cu 40%, a subliniat Krugman.

Acest lucru a dus la o scădere dramatică a producției industriale a Rusiei și, în consecință, a PIB-ului acesteia. Potrivit Institutului Economic Peterson, producția din țară a scăzut cu până la 50% pentru mărfuri, de la plastic la cărbune și la aparate electrocasnice.

„Așadar, sancțiunile economice împotriva Rusiei par să fi fost surprinzător de eficiente, dar nu așa cum se aștepta toată lumea”, a spus Krugman.

El a adăugat că din punct de vedere istoric, încercările anterioare de război economic au fost eșuate, cu excepția cazului în care au implicat un efort militar, cum ar fi scufundarea transporturilor comerciale japoneze de către SUA în cel de-al Doilea Război Mondial, determinând economia japoneză să se ciocnească.

Acest lucru oferă un oarecare optimism, pe măsură ce Rusia continuă să reducă livrările de energie din Europa – sugerând că, în ciuda încercărilor de răzbunare, țara va lupta să iasă în frunte împotriva Occidentului.

Sancțiunile occidentale au fost prelungite

Statele membre ale Uniunii Europene au stabilit prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, care au fost impuse inițial în 2014 în urma anexării Crimeei şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Consiliul Uniunii Europene a înștiințat într-un comunicat că sancţiunile prelungite constau acum într-un „spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:17 - Femeilor din Iran li s-a interzis să apară în reclame. După lansarea publicității, în care o fată cu capul acoperit conduce o mașină și mănâncă înghețată
14:07 - Alexandru Rafila, despre distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu: „Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte la medicul de familie să primească prescripţia”
13:50 - Polițiștii de frontieră au avut parte de o „surpriză”. Doi sirieni au fost găsiți ascunşi în podeaua unei mașini la Calafat
13:44 - Ionuț Stroe (PNL), reacție la speculațiile privind o schimbare de miniștri: Nu e cazul unei remanieri. Guvernul are foarte mult de lucru și e o perioadă extrem de sensibilă (VIDEO)
13:42 - Val de spargeri în Sectorul 1. Bucureștenii sunt terorizaţi de hoţii care le sparg maşinile chiar în mijlocul zilei
13:25 - Un român a trecut printr-o experiență neplăcută pentru că nu a avut grijă să citească contractul pe care l-a semnat: Cât l-a costat vacanța în Grecia
13:22 - ANAF a început executarea silită a Dianei Șoșoacă. Lucian Heiuș: Are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic – Inventează duşmani şi lansează scenarii fanteziste
13:17 - S-a aflat! Când va fi difuzat noul sezon „Chefi la cuțite”
13:12 - Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță proteste marți la Ministerul Finanțelor: „Ne-a ajuns până la os”
12:57 - Salvamarii, exasperați de turiștii care le ignoră avertismentele: Să aibă grijă de ei și de copiii lor! Ne-am transformat în babysitter?