Statele UE ar urma să adopte o atitudine unitară de opoziție față de interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia / Joe Biden a explicat și el că Europa e într-o situație diferită: SUA, exportator net de energie

Statele UE ar urma să adopte o atitudine unitară de opoziție față de interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia / Joe Biden a explicat și el că Europa e într-o situație diferită: SUA, exportator net de energie
Drapelul Uniunii Europene. Foto: Pixabay

Statele Uniunii Europene intenționează să adopte o atitudine unitară în ceea ce privește opoziția față de oprirea importurilor de petrol și gaze din Rusia, relatează Ziarul Financiar, marți, în contextul în care SUA a decis să lovească „principala arteră” a economiei ruse, după cum a declarat președintele Joe Biden.

Joe Biden a anunțat marți seară că SUA interzice importurile de petrol și gaze din Rusia. Tot atunci, liderul american a explicat că Europa este într-o situație diferită, având în vedere calitatea Statelor Unite de exportator net de energie, însă a precizat că se lucrează îndeaproape la nivel transatlantic pentru o strategie pe termen lung pentru reducerea dependenței europene de energie rusească.

Statele membre ale UE ar urma să adopte o atitudine unitară de opoziție față de interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia

Ministrul francez pentru tranziție ecologică, Barbara Pompili, se va întâlni joi la Washington cu secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm.

„Le vom cere puţină coordonare. Înţelegem poziţia Statelor Unite, dar ei nu sunt în aceeaşi situaţie cu noi din punct de vedere energetic”, a afirmat un oficial guvernamental de la Paris, sub protecţia anonimatului, înainte ca președintele SUA să facă anunțul oficial.

Germania și Ungaria anunțaseră încă de luni că se opun sancțiunilor cu privire la energia rusească.

„Europa a exclus în mod deliberat resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.

Anterior și ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, indicaseră că se opun sancționării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune, în condițiile în care Germania este dependentă de aceste resurse.

Guvernul Viktor Orban al Ungariei transmisese un mesaj similar.

„Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului”, a afirmat Mihaly Varga, ministrul ungar al finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe