Uniunea Europeană finalizează noul pachet de sprijin pentru Ucraina. Programul de asistență va consta în împrumuturi pe 25 de ani cu o perioadă de grație de 10 ani

Uniunea Europeană finalizează noul pachet de sprijin pentru Ucraina. Programul de asistență va consta în împrumuturi pe 25 de ani cu o perioadă de grație de 10 ani
Foto: flickr.com

În zilele următoare, Uniunea Europeană intenționează să finalizeze detaliile pachetului financiar de sprijinire a Ucrainei în valoare de 9 miliarde de euro. Noul program de asistență macrofinanciară pentru Kiev va consta în împrumuturi pe 25 de ani cu o perioadă de grație de 10 ani pentru rambursarea principalului. Se așteaptă ca plățile dobânzilor să fie acoperite de la bugetul UE, informează Bloomberg.

Pachetul financiar propus trebuie susținut de cele 27 de state membre ale UE și de Parlamentului European.

Conform acestui program, comisia planifica să înceapă strângerea de fonduri în piețe luna viitoare pentru primul transfer. UE va încerca să efectueze încă trei sau patru plăți înainte de sfârșitul anului, deși acest lucru va depinde de disponibilitatea garanțiilor și de nevoile financiare ale Ucrainei

Opinia statelor

Executivul UE a insistat asupra folosirii unui instrument de împrumut, în timp ce Germania a insistat asupra folosirii granturilor pentru a evita creșterea sarcinii datoriei Kievului. Berlinul a anunțat o contribuție nerambursabilă de 1 miliard de euro către Ucraina în mai în timpul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe G7 organizată de Germania.

Slovacia se gândește asupra faptului dacă împrumuturile sunt cea mai bună soluție pentru Kiev, Danemarca – dacă granturile ar submina credibilitatea Ucrainei pe piețe.

Se preconizează ca UE să acopere 100% din împrumut, statele membre furnizând aproximativ 8 miliarde de euro, restul va veni de la bugetul UE.

Pachetul financiar umează să conțină o serie de condiții care vor viza circumstanțele actuale ale Ucrainei și vor fi legate de eforturile de recuperare și de prevenirea utilizării abuzive a fondurilor, au declarat oficialii UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe