VIDEO. Plata în rate și limita minimă de conținut pe factură, cuprinse în noul regulament de furnizare a energiei electrice. Zoltan Nagy (ANRE), detalii pe B1 TV despre modificări

VIDEO. Plata în rate și limita minimă de conținut pe factură, cuprinse în noul regulament de furnizare a energiei electrice. Zoltan Nagy (ANRE), detalii pe B1 TV despre modificări
Foto: Pixabay

Posibilitatea de a plăti în rate facturile și limita minimă de conținut din acestea sunt două dintre modificările cuprinse în noul regulament de furnizare a energiei electrice, iar vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy, a oferit detalii despre noile măsuri, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Zoltan Nagy (ANRE), pe B1 TV, despre noul regulament de furnizare a energiei electrice

Oficialul a precizat că a fost vorba despre „o revizuire mai amplă a regulamentului”.

„Regulamentul de furnizare exista și până acum. Am făcut o revizuire mai amplă a regulamentului pentru că de la ultima variantă aprobată de către ANRE au apărut niște modificări legislative și evident că și în piață sunt niște schimbări, că piața evoluează, și a fost momentul în care am simțit nevoia să facem un update la acest regulament”, a declarat Zoltan Nagy.

În opinia sa, prinicipala noutate pentru consumatori este că furnizorii vor fi obligați să acorde posibilitatea de a plăti în rate atunci când este emisă factură pe o perioadă mai mare de o lună sau, după caz, mai mare decât cea prevăzută în contract. Acest lucru se va întâmpla „automat, fără să ceară clinetul”, iar eșalonarea trebuie să fie „cel puțin egală cu perioada facturată”.

„Asta cred că este cea mai importantă noutate în acest moment, având în vedere și situația nefericită în care mai mulți furnizori știm că întârzie emitere facturilor, unii furnizori au restanțe de peste șase luni în emitere facturilor”, a declarat vicepreședintele ANRE.

O altă noutate se referă la stabilirea unui conținut minim în factură.

„Am stabilit conținutul minim al primei pagini a facturii, unde trebuie să fie doar date esențiale într-un format foarte vizibil și ușor de înțeles, informațiile de bază pentru client, și în anexa facturii celelalte informații detaliate, cu privire la componentele prețului, perioadele facturate, alte informații cu privire la istoricul clientului ș.a.m.d.”, a explicat Zoltan Nagy.

„Sunt și alte noutăți care vin din directivele europene și ele, cum ar fi detalierea noțiunii de client activ, cum poate să fie activ un client – sigur, aceste noutăți nu vizează neapărat consumatorii casnici, mai degrabă consumatorii non-casnici. Sau prețuri dinamice, iarăși, o noțiune nouă care vine din legislația europeană”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)