1 decembrie, Ziua Națională. Ceremoniile care vor avea loc în București și provincie

1 decembrie, Ziua Națională. Ceremoniile care vor avea loc în București și provincie

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, Ziua Națională de 1 Decembrie va fi marcată cu totul altfel, fără parada militară tradițională și defilarea la care participau mii de oameni. Cu toate acestea, o ceremonie restrânsă va fi oficiată de către militarii MaPN, aceasta putând fi urmărită și online.

1 decembrie, Ziua Națională. Ceremonii restrânse în București și provincie

În jur de 150 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale vor participa marți, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la o ceremonie oficială în cadru restrâns, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate unităţi militare. La fel, și militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

Pe timpul ceremoniei, care va respecta măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie dar și în memoria victimelor virusului COVID-19, iar 21 de salve de tun vor fi trase. De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.

Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Deși accesul publicului nu va fi permis în zona de desfășurare a evenimentului, acesta va putea fi urmărit și online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară ceremonia dedicată Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010, precizează autoritățile.

Mai mult, pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie.

Klaus Iohannis, despre Ziua Națională: „O ceremonie scurtă, fără paradă militară”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri seară, într-o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, că ceremonia de Ziua Națională a României va fi una extrem de restrânsă, fără a avea loc o paradă militară.

„În acest an, vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările publice naționale, însă cu siguranță vom fi împreună în spirit ca o națiune puternică, mereu unită și solidară atunci când în joc este chiar salvarea țării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici și personal medical. Va fi așadar o ceremonie scurtă, fără paradă militară și din păcate fără participarea publicului larg”, a afirmat șeful statului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.