200 de lei, prețul unui loc de cearșaf la malul mării. Situație uluitoare pe o plajă de pe litoral / ANPC: Malul ar trebui să fie liber / Fost șef la Apele Române: Nu e normal

200 de lei, prețul unui loc de cearșaf la malul mării. Situație uluitoare pe o plajă de pe litoral / ANPC: Malul ar trebui să fie liber / Fost șef la Apele Române: Nu e normal
Foto simbol: Pixabay

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari oferă spre închiriere fâșia de nisip aflată în fața primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează, iar turiștii care vor să își așeze cearșafurile pe malul mării între orele 08:30 și 20:00 aparent trebuie să achite 200 de lei pe zi, potrivit G4Media.ro.

200 de lei, prețul unui loc de cearșaf la malul mării pe o plajă din zona Mamaia Nord-Năvodari

Deși a plătit 200 de lei, turistul nu beneficiază de umbrelă, iar cearșaful trebuie să aibă dimensiuni de cel mult 1,4 x 2 metri. În spatele său, două șezlonguri cu umbrelă costă 150 de lei în primul rând, 120 de lei în al doilea, respectiv 100 de lei în al treilea.

Situația a fost remarcată la Marina Surf, o plajă asociată cu un complex imobiliar de lux din Năvodari, la granița cu Mamaia Nord și zona de cluburi.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, spune că fâșia de plajă ar trebui să fie lăsată liberă pentru eventuale intervenții de urgență, cum ar fi cele ale salvamarilor sau ale SMURD. Oficialul susține că este greu pentru turiști și pentru operatorii de plajă deopotrivă să înțeleagă necesitatea ca măcar 5 metri de la apă să fie lăsați liberi pentru situațiile grave care ar putea să apară.

El a mai spus pentru G4Media că operatorii au obligația de a lăsa neocupat de șezlonguri 30% din spațiul plajei pe care o administrează, pentru turiștii care vor să stea pe cearșafuri. Totodată, șeful ANPC a explicat că zona de cearșafuri trebuie amenajată în paralel cu zona de șezlonguri, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea de a prinde locuri aproape de mare.

Potrivit oficialului, inspectorii efectuează frecvent controale pe sectoarele de plajă pentru a verifica dacă operatorii respectă obligația de a păstra 30% din suprafață pentru cearșafuri.

Situația a fost comentată pentru G4Media și de Bogdan Bola, fost șef al Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral.

„Nu este normal absolut deloc. Poți cere bani pentru un serviciu pe care îl oferi – șezlong, umbrelă, însă accesul pe plajă este și va fi mereu gratuit. Nu poți obliga un cetățean să plătească pentru acest drept… deoarece este un drept al oricărui român, indoferent dacă plaja este închiriată de un operator sau nu. Un astfel de afiș are doar menirea de a descuraja pe cei cu cearceafuri să și le pună în zona de șezlonguri, însă nu există nicio obligație legală de acest fel”, spune Bogdan Bola.

Urmăriți B1TV.ro și pe