50.000 de cutii de pastile pentru tratarea COVID-19 ajung luni în România. De ce au eșuat negocierile cu Pfizer

50.000 de cutii de pastile pentru tratarea COVID-19 ajung luni în România. De ce au eșuat negocierile cu Pfizer
50.000 de cutii de pastile pentru tratarea COVID-19 ajung luni în România.. Foto simbol: Hepta - Zuma Press / Soumyabrata Roy

Molnupiravir, prima pastilă anti-Covid, va ajunge luni în România. Este vorba despre 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral, sub formă de capsule.

Molnupiravir, produs de Merck, este un medicament administrat pentru tratarea adulților bolnavi de Covid-19, care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc ridicat să dezvolte forme severe.

Când se administrează Molnupiravir

Conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Molnupiravir se administrează cât mai curând posibil după diagnosticul de Covid-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor.

Medicamentul este disponibil sub formă de pastile și poate fi administrat de două ori pe zi. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că, în România, tratamentul antiviral va fi acordat doar pacienților cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale.

Într-un studiu clinic realizat pe indivizi cu risc ridicat, s-a dovedit că medicamentul reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%.

De ce au eșuat negocierile cu Pfizer

La începutul ședinței de Guvern, Alexandru Rafila a menționat că nu a reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer. Acest lucru a fost pus pe seama contractului tipic din Statele Unite, care nu poate fi adoptat în România.

„Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid, n.r.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul sănătății.

Acesta a mai subliniat faptul că achiziția celor 50.000 de cutii de Molnupiravir va scădea presiunea pe secțiile de terapie intensivă din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului