Alexandru Rafila îi sfătuiește pe românii care au completat formularul PLF, dar tot au fost amendați, să conteste sancțiunea (VIDEO)

Alexandru Rafila îi sfătuiește pe românii care au completat formularul PLF, dar tot au fost amendați, să conteste sancțiunea (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, i-a sfătuit pe românii care au fost amendați, deşi au completat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), să conteste sancţiunea.

Rafila, despre amenzile date celor care au completat PLF

Mulți români au primit amenzi de câte 3.000 de lei de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), deși au completat formularul necesar pentru intrarea în țară.

Întrebat care ar fi soluția pentru acești oameni, Rafila a răspuns: „Soluţia e să conteste această amendă. Dacă există documentarea completării corecte a formularului, nu cred că e niciun fel de problemă. Acest formular a rezultat în urma conlucrării cu mai multe instituţii și aplicarea lui a necesitat atât Ministerul Sănătăţii, Poliţia de Frontieră și STS. El funcţionează de foarte mult timp în multe ţări UE”.

Ministrul a mai ținut să precizeze că era firesc să existe un astfel de formular de identificare a pasagerilor, pentru a putea fi contactați rapid de autorități în cadrul anchetelor epidemiologice după depistarea cazurilor de COVID.

Rafila a mai spus că amendarea respectivilor a fost „probabil o eroare”, dar nu poate spune exact deoarece au fost „milioane” de persoane.

Ce spune Alexandru Rafila despre certificatul COVID cu 3 doze de vaccin

Ministrul Sănătății a mai explicat, în aceeași conferință, că expirarea certificatului verde de la 1 februarie, pentru cei care nu au cea de-a treia doză de vaccin, e valabilă doar pentru călătoria între statele Uniunii Europene, nu și pentru situația din plan intern.

„Pe măsură ce UE va lua decizia, ne vom adapta și noi. De la 1 februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu pentru interior , un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze după caz. Atunci și noi trebuie să ne aliniem. Asta nu înseamnă că vom folosi aceste criterii și în interiorul țării”, a declarat Rafila.

Social-democratul a comentat și bilanțul COVID din ultima zi, care a marcat un record al numărului de noi infectări, precizând că situația din România e asemenătoare cu cea din alte țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe