Alexandru Rafila: Reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere cu 20% / Rezultatele de peste o săptămână vor arăta impactul deschidereii școlilor

Alexandru Rafila: Reluarea activităților de la 1 septembrie a dus la o creștere cu 20% /  Rezultatele de peste o săptămână vor arăta impactul deschidereii școlilor
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a explicat joi, că numărul cazurilor de COVID-19 a înregistrat o creștere de 20%, după reluarea activităților de la 1 septembrie. În acest context, profesorul Rafila așteaptă să vadă situația cazurilor de infectare cu noul coronavirus ce vor fi raportate săptămâna viitoare, pentru că acestea ar urma să arate impactul pe care l-a avut reluarea cursurilor.

O creștere de 20% a numărului de cazuri de COVID-19

Potrivit reprezentantului României la OMS, odată cu reluarea activităților de la 1 septembrie, România a înregistrat o creștere cu 20% a numărului de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus.

„Este clar că impactul reluării activităților de la 1 septembrie a existat. A fost o creștere de circa 20% raportat la perioada anterioară. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla cu impactul deschiderii școlilor. (…) Aștept și cu interes profesional, și cu îngrijorare rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor are un impact asupra transmiterii”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Totodată, profesorul Rafila a explicat și faptul că această creștere trebuie să fie una rezonabilă: „Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri. Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a declarat Rafila pentru sursa citată.

Impactul redeschiderii școlilor s-ar putea sesiza peste o săptămână

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat și faptul că, efectele ce țin de redeschiderea școlilor se va vedea abia peste o săptămâna în cadrul raportărilor zilnice.

„Nu știu cât din punct de vedere epidemiologic e sub control. Lucrul ăsta îl vom vedea peste o săptămână, când vom vedea impactul deschiderii școlilor și vom vedea dacă am fost pregătiți pentru acest pas și dacă autoritățile gestionează situația”, a explicat Alexandru Rafila.

Ultima oră
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane