Alexandru Rafila: România va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei mai când finalizează achiziția Comisia Europeană

Alexandru Rafila: România va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei mai când finalizează achiziția Comisia Europeană
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că România, care s-a alăturat oficial statelor în care au fost depistate cazuri de variola maimuței, va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin odată ce Comisia Europeană va finaliza achiziția, transmite G4Media.ro.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a declarat ministrul Sănătății, într-un dialog cu jurnaliștii.

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate, a precizat că organismul european Health Emergency Response Authority „cooperează cu statele membre și producătorii pentru a procura vaccinuri și tratamente împotriva variolei maimuței”.

Va fi folosit un ser utilizat împotriva variolei, însă boala a fost eradicată la nivel global, așa că acesta se produce în cantități mici.

Autoritățile spaniole și-au exprimat intenția de a achiziționa vaccinul Imvanex și tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziție în grup în UE.

Imvanex este produs de laboratorul Bavarian Nordic și este un vaccin de generația a treia care a fost autorizat în UE încă din 2013.

Un bărbat de 26 de ani, primul caz de variola maimuței confirmat în România

România a raportat luni un prim caz de variola maimuței, în persoana unui bărbat în vârstă de 26 de ani din București.

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, spunea Ministerul Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe