Alexandru Rafila: Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă

Alexandru Rafila: Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a discutat despre explozia de cazuri de COVID-19 din România, înregistrate în ultimele săptămâni. Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că varianta optimă în țara noastră nu este un lockdown, ci intervențiile punctuale.

„Varianta optimistă în acest moment o să fie legată de intervenții punctuale. Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social. Sunt foarte îngrijorat când văd ce se întâmplă în Cehia. (…) Această creștere s-a întâmplat într-o lună jumate. Am auzit diverse proiecții că situația se va stabiliza, eu cred ca toți ne dorim lucrurl acesta. Cred căputem face alegeri dacănumărul de cazuri se va stabiliza şi va începe săscadă”, a precizat Alexandru Rafila, la România TV.

Legat de numărul de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dar și cazurile grave, ce au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile de ATI, profesorul Rafila a explicat:

„Să vedem dacă aceste măsuri luate de autorități vor avea un impact real asupra numărului de cazuri și dincolo de statistici, care nu ne spun nimic, ne spun ceva în măsura în care vom fi afectați în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, atât pentru pacineții infectați, dacă jumătate dintre pacineții dintr-o zi au nevoie de spitalizare, înseamnă deci în fiecare zi aproximativ 2.500 de pacienți, la care se adaugă cei care ajung în ATI. Situația devine din ce în ce mai serioasă, nu e vorba doar de paturi, ci și de personal medical (…) Situația e foarte complicată, părerea mea este că în zece zile, maxim două săptămâni, o să vedem dacă putem să discutăm de o continuare a activității într-un mod apropiat de normal, sau vom ajunge iar la o situație limită care ar putea să imită”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Totodată, profesorul Rafila este de părere că România ar putea urma modelul suedez în combaterea efectelor pandemiei. „Cred ca ar fi bine sa urmam modelul suedez. Suedezii respecta regulile si au cele mai putine cazuri de covid. Cu cat numarul de cazuri e mai mare, cu atat efectul unei masuri de sanatate publica e mai mic.Avem 500 de cazuri in plus in fiecare saptamana. Cu cat luam masurile mai tarziu, cu atat ele ar fi mai dure si ar dura mai mult. Masura care a lipsit in aceasta vara a fost cea de organizare a sistemului de sanatate publica. Acum sistemul e depasit de situatie”, a precizat el.

Ultima oră
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis
17:39 - Mașinile electrice ar putea reduce la jumătate cererea de petrol. Ce spun specialiștii despre efectele electrificării transportului rutier