"Am investit 400.000 de euro într-o groapă de gunoi". Gabriel Oprea, declarații la Curtea de Apel București: "La sfârşitul anului 2008 deţineam în bancă suma de 1.000.000 de euro"

"Am investit 400.000 de euro într-o groapă de gunoi". Gabriel Oprea, declarații la Curtea de Apel București: "La sfârşitul anului 2008 deţineam în bancă suma de 1.000.000 de euro"

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent vineri în fața magistraților de la Curtea de Apel București unde a dat declarații ca martor în dosarul fostului primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu. Fostul lider UNPR a povestit cum a cumpărat în 2008 un teren în cartierul Florească pentru 400.000 de euro.

"La sfârşitul anului 2008, pe fondul căderii pieţei imobiliare, am crezut că e înţelept să ţin în bancă o parte din bani şi cu o parte să achiziţionez un teren. Loredana Radu e fiica verişoarei mele primare. Am discutat cu Loredana Radu – aveam o relaţie de încredere cu ea – nu era prima dată când cumpăram un teren de la ea. Am convenit ca preţul să fie de 400.000 de euro. La sfârşitul anului 2008 deţineam în bancă suma de 1.000.000 de euro şi am hotărât, pe fondul crizei, că este prudent să investesc în imobiliare. La sfârşitul anului 2008 lucrurile nu erau prea clare: se prăbuşea piaţa imobiliară. (…) Am scos banii de la banca de lângă restaurantul Doina, nu mai ştiu cum se numea. Ţin minte că i-am luat în hârtii de 500 de euro. În acel miment am scos toţi banii, că se zvonea că se prăbuşeşte piaţa, cad băncile! Ulterior, când am constatat că zvonurile privind căderea băncilor nu sunt reale, am reconstituit depozitul cu suma rămasă”, a povestit Gabriel Oprea, conform news.ro.

Fostul vicepremier a susținut în fața magistraților că terenul respectiv era de fapt "o groapă de gunoi" și nimeni nu îi dădea nicio șansă să construiască ceva.

"Efectiv, terenul pe care l-a dobândit iniţial Loredana Radu era un mal de pământ, o groapă de gunoi. Pânza freatică era la mai puţin de un metru. Am întâmpinat dificultăţi mari, unii experţi spunând că nu se poate construi pe el. (…) Am luat decizia de a construi, hotărând să edific doar structura de rezistenţă, apoi fie să găsesc un partener, fie să vând", a susținut Gabriel Oprea.

Procurorul a întrebat cum a obţinut Gabriel Oprea autorizaţie de construire pe acel teren, însă întrebarea a fost respinsă de judecător.

O altă nelămurire a DNA a fost aceea cum îşi explică Gabriel Oprea că ruda sa, în care avea încredere totală, Loredana Radu, i-a vândut acelaşi teren cu 400.000 de euro în condiţiile în care ea îl cumpărase cu un an înainte cu 50.000 de euro.

"Eu am înţeles că Loredana Radu făcea o speculaţie… Din experienţa mea ştiam că se poate edifica, dacă îmi certificau arhitecţii. Aşa că ne-am înţeles! Vreau să vă spun – şi suntem în Vinerea Mare – că nimeni nu credea că acolo se poate construi! Mi s-a spus că e un risc foarte mare că pe acel teren să nu poată fi ridicată o construcţie. Mi-am asumat riscul. Cu arhitecţi buni se poate construi”, a mai spus Oprea.

La întrebarea "De ce aţi investit 400.000 de euro pe o groapă?", Oprea a răspuns că a intuit că, în viitor, preţul terenului va creşte.

"Am cumpărat întrevăzând un potenţial de investiţie având în vedere şi zona. Era şi zvonul cu căderea băncilor, te macină că îţi pierzi banii. Era o dinamică a pieţei imobiliare… Nu se mai ştiau preţurile! Nu mai aveai un reper, nu ştiai ce se întâmplă, se tot zvonea că băncile vor cădea”, a mai spus Gabriel Oprea.

În dosarul în care a dat vineri declarații Gabriel Oprea, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, pentru luare de mită, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Şutru, pentru luare de mită şi spălare de bani, pe avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Urmăriți B1TV.ro și pe