"Am venit pentru noi toți". Peste 100 de IT-iști voluntari, chemați de Cioloș la Guvern: „Nouă ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații”

"Am venit pentru noi toți". Peste 100 de IT-iști voluntari, chemați de Cioloș la Guvern: „Nouă ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații”

Reprezentanții echipelor de tineri specialiști în domeniul IT au prezentat duminică, la Palatul Victoria, în cadrul sesiunii de închidere a primului maraton digital – GovITHub, cele 12 prototipuri ale proiectelor demarate, având ca obiectiv dezvoltarea de aplicații și soluții software în scopul creșterii calității serviciilor publice și îmbunătățirii relației cetățenilor cu instituțiile statului.

Dintre cei peste 100 de participanți, 20 sunt bursieri care primesc, pentru o jumătate de an, 2.000 de euro lunar din partea Guvernului . Ceilalți fac voluntariat.

„Am venit pentru noi. Pentru noi toți”, a spus Mihai, unul dintre voluntari, într-un interviu acordat jurnalistei Raluca Ion, de la republica.ro

Alexandru Moldovan are 15 ani de experiență în IT și a venit și el tot ca voluntar. Vorbește despre cum au mers lucrurile până acum în ceea ce privește contractele IT cu statul.

„Se duc bani din buzunarele noastre. În loc să se ducă pe drumuri, pe spitale, pe școli, se duc în buzunarele altora direct. Nouă, ca IT-iști, ne vine să râdem când vedem condițiile pentru licitații. Știm deja cine o să le câștige. Fiecare dezvoltator vine cu un framework. Acest framework te face dependent de el toată viața. Cred că cheltuirea banului public trebuie făcută cu atenție. Eu plătesc impozite foarte mari pe lună și fiului meu trebuie să îi cumpăr la școală bancă și scaun. Fiului cel mare, i-am cumpărat manualele, pentru că nu le-a primit. Pentru asta am venit azi”, a spus acesta.

La GovITHub au fost prezentate aplicații precum:

Prietenul Pacienților, care colectează de la aceștia date despre serviciile medicale pe care le-au primit.

RoadRo, o aplicație de raportare a încălcărilor Codului Rutier, prin care cetățenii pot trimite sesizări, sub forma unor fotografii, direct Poliției Rutiere.

Stop Cozi își propune să elimine cozile de la instituțiile publice și să le permită cetățenilor care trebuie să ajungă la vreun ghișeu să își facă programare în prealabil, urmând să primească apoi un SMS de confirmare.

Radar, o aplicație care își propune agregarea, vizualizarea, datelor de la instituțiile publice din România

Una dintre prototipurile de aplicații realizate la maratonul digital, este Gov.ro Authenticator, care își propune să reunească toate aplicațiile instituțiilor publice într-una singură. Astfel, odată logat într-un cont unic, cetățeanul ar putea să interacționeze, teoretic, din fața calculatorului cu toate instituțiile publice, fără a mai fi nevoie de hârtii și vizite la ghișeu.

“Chiar și în varianta cea mai optimistă, în care totul merge perfect, aceste idei trebuie să găsească, la celălalt capăt, la instituția publică, tehnologia,voința, știința, consecvența, care să le permită să existe”, conchide jurnalista Raluca Ion.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)