Potrivit unui anunț al Ambasadei Franței în România, începând cu data de 15 iunie, Franța își va ridica toate restricțiile privind călătoriile din interiorul Uniunii Europene.
Mai exact, se va permite deplasarea din România spre Franța, atât pentru francezi, cât și pentru români, fără niciun fel de restricție, renunțându-se inclusiv la certificatele de călătorie.
Cu toate acestea, Guvernul României a anunţat că va menţine, de la 15 iunie, suspendarea zborurilor directe către Franţa şi carantina obligatorie pentru cei ce sosesc din Franţa, se arată în comunicatul postat de ambasadă pe Facebook.
Începând cu 15 iunie, Franța va ridica restricțiile de circulație, impuse pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, pentru călătorii din Uniunea Europeană.
„În condițiile unei dezvoltări favorabile a situației sanitare în Franța și în Europa și în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, Franța va ridica la 15 iunie (ora 00:00) toate restricțiile de circulație la frontierele interne europene (terestre, aeriene și maritime), aplicate pentru a combate pandemia COVID-19”, au declarat Ministerele de Interne și Externe din Franța, potrivit Reuters.
Sâmbătă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit care sunt țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă.
Astfel, începând cu 15 iunie, se poate călători spre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, țări pe care cetățenii le pot vizita fără a fi obligați să intre în izolare la întoarcerea în România.
Franța nu se află pe listă, însă aceasta va fi actualizată săptămânal de INSP, în urma analizei privind evoluția epidemiei decoronavirus.
Pentru țările menționate mai sus, se reiau cursele aeriene, în condițiile stabilite de Hotărârea de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia.
O investigație privind managementul autorităților franceze în criza generată de pandemia de noul coronavirus a fost demarată, anunță procurorul Rémy Heitz, citeazăLe Figaro.
Aproximativ 60 de plângeri de la persoane fizice, sindicate sau asociații au fost trimise către Parchetul din Paris, vizând fie pe directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon, fie Ministerul Muncii.
„Scopul acestei anchete judiciare va fi stabilirea proceselor de luare a deciziilor implementate în timpul crizei de sănătate pentru a descoperi orice infracțiuni care ar fi putut fi comise”, a declarat Rémy Heitz despre ancheta demarată, pe care o cataloghează drept o „situație istorică”.
„Este prima dată când au fost depuse plângeri în timp ce criza este în plină desfășurare. Până acum, în cazurile majore de sănătate publică, justiția a intervenit a posteriori”, a remarcat Rémy Heitz.
Cu toate acestea, ancheta nu îl vizează pe șeful statului, care nu este responsabil din punct de vedere penal, nici pe membrii guvernului.
Președintele Consiliului Științific din Franța, Jean-François Delfraissy, a precizat că Franța nu va mai impune o altă blocare generală a țării, în cazul venirii unui al doilea val de COVID-19.
Cu toate acestea, o strategie pentru lunile următoare este deja în pregătire.
Imunologul a acordat un interviu jurnalului francez Le Parisien, în care a prezentat cele patru scenarii posibile cu care guvernul se confruntă în restul anului 2020:
– virusul dispare sau rămâne la niveluri foarte scăzute,
– un al doilea grup critic apare ca cel din Mulhouse la începutul epidemiei,
– o deteriorare lentă a situației generale din toamnă, cu mai multe spitalizări
– revenirea la o situație critică a infecțiilor și a presiunii spitalicești
Indiferent de situația în care se va afla Franța, o blocare generală a țării nu va mai fi luată în calcul, spune Delfraissy.