Ambasadorul României la Chișinău: Republica Moldova beneficiază la București de o susținere transpartinică

Ambasadorul României la Chișinău: Republica Moldova beneficiază la București de o susținere transpartinică
Foto: Facebook @ Daniel Ioniță

Republica Moldova se bucură de o susținere transpartinică la București, a fost mesajul transmis la televiziunea din stânga Prutului de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, potrivit IPN.

„Republica Moldova beneficiază la București de o susținere transpartinică”, a subliniat ambasadorul României la Chișinău

Guvernul Ciucă are pregătite mai multe proiecte pentru cetățenii Republicii Moldova, spune ambasadorul Daniel Ioniță.

„Republica Moldova beneficiază la București de o susținere transpartinică. Și dacă vă veți uita în programul de guvernare al noului Guvern de la București, veți vedea că în toate capitolele de guvernare există referiri explicite la Republica Moldova. E vorba despre proiecte care pot fi dezvoltate între ministerele de linie din România și cele din Republica Moldova, proiecte ce pot fi dezvoltate în folosul cetățenilor, proiecte care consolidează și mai mult această relație specială, de suflet dintre România și Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.

Potrivit diplomatului, România va continua să investească în educație și în sănătate, pe care le consideră priorități-cheie.

„Nu există nicio condiționalitate din partea României în ceea ce privește distribuirea în mod echitabil a asistenței pentru cetățeni. Există câteva domenii de excelență, domeniul educațional este unul din ele. România a ajutat Republica Moldova în renovarea a peste 1200 unități preșcolare. Cu bani din partea României se construiește acum o nouă aripă a liceului cu predare în limba română din Comrat, sunt mii de elevi și studenți din Republica Moldova care au beneficiat de-a lungul anilor de burse de studii din partea contribuabilului român. Domeniul sănătății este la fel unul prioritar, România a trimis ajutoare medicale substanțiale în Republica Moldova, precum și o echipa de medici de 42 de persoane, primul vaccin anti-COVID-19 tot din România a venit. În total, România a donat peste 506 mii de doze de vaccin”, a explicat ambasadorul României la Chișinău.

Cele două state, mai spune Daniel Ioniță, au reluat contactele la cel mai înalt nivel. Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu au avut patru întâlniri în ultimul an.

În plus, în cadrul vizitei efectuate de președinta  Maia Sandu la București pe 23 noiembrie, miniștrii Bogdan Aurescu și Nicu Popescu au semnat Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România și Republica Moldova. Tot atunci a fost semnat și Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor, certificatelor de studii și titlurilor științifice.