Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Un referendum neconstituțional este inacceptabil

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Un referendum neconstituțional este inacceptabil
Foto: gazetarul.ro

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că un referendum care nu este în concordanță cu Constituția este inacceptabil, acest lucru putând provoca o criză constituțională foarte periculoasă, arată Mediafax.

Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă„, a spus Gitenstein.

Diplomatul a informat că a primit asigură din partea președintelui interimar și premierului asupra respectării tututor deciziilor CCR.

Dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul„, a încheiat ambasadorul SUA.

CCR a stabilit, marți, că referendumul este constituțional doar dacă prezența la urne va fi de peste 50%. În ciuda acestei decizii, USL a decis să organizeze referendumul în baza OUG care stabilește că Traian Băsescu poate fi suspendat cu 50% plus unul dintre voturile celor care se prezintă la urne.

AICI poți să vezi discursul integral al lui Mark Gitenstein.

Vezi AICI mai multe detalii despre decizia CCR în acest caz.

Vezi AICI mai multe reacții externe în cazul derapajelor Guvernului Ponta.