Amenzi de sute de mii de lei, aplicate în Capitală în zilele de weekend, în cazul persoanelor care nu au respectat regulile de protecție sanitară  

Amenzi de sute de mii de lei, aplicate în Capitală în zilele de weekend, în cazul persoanelor care nu au respectat regulile de protecție sanitară  
Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Poliția Capitalei anunță că la sfârșitul săptămânii trecute a aplicat amenzi în valoare de peste 650.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Peste 7.000 de persoane au fost legitimate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Verificările au avut loc în piețe, târguri, magazine, terase, precum și în mijloacele de transport în comun, după cum se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei.

Verificări ale polițiștilor în Capitală: Amezi de peste 650.000 de lei pentru cei care nu au reprectat regulile anti-COVID-19

”Cu sprijinul Jandarmeriei, Poliției Locale, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor , Direcției de Sănătate Publică , Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, Inspectoratului Teritorial de Muncă au fost verificate peste 5.520 de obiective: piețe agroalimentare, târguri, complexuri comerciale, mari magazine, dar și magazine de cartier, terase, mijloace de transport în comun.

Pe parcursul perioadei au fost legitimate mai mult de 7.620 de persoane și în 2.770 de mijloace de transport în comun, de suprafață, dar și de subteran au fost efectuate controale”, se menționează în comunicatul citat.

Astfel, oamenii legii au aplicat, în total, 2080 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 653.850 lei.

Totodată, polițiștii au intervenit și cu recomandări privind purtarea corectă a măștii de protecție și a păstrării distanței de siguranță sanitară.

Reprezentanții Poliției anunță că astfel de verificări vor continua și în perioada următoare.

”Facem apel la toți cetățenii, să respecte măsurile de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică și să respecte normele sanitare.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri, trebuie să fim conștienți de datoria pe care o avem toți față de cei din jurul nostru, față de familiile noastre, față de toți membri comunității”, se mai arată în comunicatul citat.

Ludovic Orban a solicitat creșterea efectivelor de polițiști în civil care verifică respectarea regulilor de protecție

La începutul lunii octombrie, premierul Ludovic Orban a recomandat creșterea efectivelor de polițiști care verifică, în civil, dacă cetățenii respectă regulile de protecție sanitară instituite de autorități.

”Vă solicit o mobilizare exemplară a tuturor instituțiilor care sunt implicate în bătălia contra răspândirii coronavirusului. (…) Chiar recomand o creștere a efectivelor care operează în civil pentru că știm situații care au fost raportate în care se strigă «șase» la venirea lor în uniformă și practic nu pot să surprindă situațiile cum sunt ele în realitate”, a declarat Ludovic Orban pe 8 octombrie.

Șeful Guvernului a făcut aceste precizări în contextul în care în care Avocatul Poporuluii-a cerutministrului Afacerilor Interne să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze aceste verificări.

Cele mai recente date ale Grupului de Comunicare Strategică arată că în România, bilanțul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 209.648de cazuri de infectare, 149.741 de pacienți fiind declarați vindecați. Bianțul deceselor a ajuns la 6.391. În acest moment, 828 de pacienți cuCOVID-19sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.