Americanii și rușii au bătut palma, pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Americanii și rușii au bătut palma, pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră
Foto: EnergoInstalGaze.ro

În cele din urmă, americanii și rușii au bătut palma. Black Sea Oil & Gas (BSOG) și Lukoil au încheiat un memorandum de înțelegere privind efectuarea de lucrări, în vederea exploatării gazelor naturale românești din Marea Neagră, se arată într-un document oficial prezentat de Profit.

Zăcământul de gaze descoperit de ruși pe perimetrul offshore Trident este o concesiune deținută de aceștia în parteneriat cu Romgaz, la instalațiile de explorare și producție ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG.

Potrivit Romgaz, care deține 12,2% din drepturile asupra concesiunii Trident, Lukoil și compania românească de stat au demarat în prima jumătate a anului negocieri cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru trecerea la o perioadă de evaluare de 6 ani (octombrie 2021 – noiembrie 2027) pentru perimetrul Trident.

România, contra-timp

În România, rezervele energetice fosile, de gaze naturale și țiței se apropie de sfârșit. Cu actualul ritm de extracție, gazele naturale se vor termina în aproximativ nouă ani, iar petrolul în 22 de ani, potrivit unui raport British Petroleum. Astfel, țara noastră ar putea deveni dependentă total de Rusia, în contextul în care proiectul din Marea Neagră este blocat de doi ani de zile.

Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.

Astfel, în aproximativ jumătate de secol, se anunță o criză energetică severă în Europa, dacă resursele regenerabile, vânt, soare, apă, biomasă, nu vor fi valorificate la maximum posibil.

Ultima oră
07:46 - Vlad Voiculescu: Probabil că deja avem mai mulţi pacienţi cu forme grave de COVID decât toate paturile ATI din ţară
07:41 - Biroul Executiv al PNL se reunește vineri, la ora 11:00, în sistem videoconferință. Este aşteptată o decizie privind formarea noului Guvern
00:06 - Mircea Badea s-a întâlnit cu Simona Halep în trafic. Pamfletarul de la Antena a rămas dezamăgit (FOTO)
00:02 - Raed Arafat, șeful DSU: Nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureștiul
23:39 - Mihai Stoichiță, chemat pe banca naționalei României: „El să antreneze, să-și asume rolul de cap al antrenorilor și să pregătească naționala!”
23:37 - Raed Arafat, despre propunerea privind obligativitatea certificatului verde: Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esențiale la care trebuie să aibă oricine acces
23:19 - Rareș Bogdan (PNL): Nu negociem cu AUR și cu PSD / Dacă Dacian Cioloș nu reușește să strângă voturile necesare pentru a trece Guvernul, se va dovedi a fi un simplu aventurier politic iresponsabil
22:54 - PNL îl va susține pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. R. Bogdan: „Noi nu părăsim guvernarea. Vă asigur că vom da premierul pentru încă 3 ani. Trebuie să se obișnuiască toată lumea” (VIDEO)
22:43 - Rareș Bogdan: Nu știu dacă Dacian Cioloș a terminat negocierile cu AUR și cu PSD sau nu, dar constat că nu se ridică nici măcar la nivelul de premier desemnat. Cred că nu își dorește funcția de prim-ministru (VIDEO)
22:28 - Cristian Diaconescu: Nu există o strategie privind prețurile la energie, ci doar un fel de lamentație ipocrită. Sunt interese enorme, iar prețurile sunt greu controlabile dinspre cetățean spre stat (VIDEO)