ANAF nu va dezvălui dacă a fost recuperat pe deplin prejudiciul din dosarul ICA

ANAF nu va dezvălui dacă a fost recuperat pe deplin prejudiciul din dosarul ICA
Foto: standardbusiness.ro

ANAF nu va dezvălui dacă a fost recuperat pe deplin prejudiciul din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de puşcărie pentru spălare de bani. Oficialii instituţiei pretind că aceste detalii sunt secrete, iar opinia publică nu poate avea avea acces la ele. Curtea de Apel a stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi a dispus sechestru pe o serie de bunuri ale acestuia.

Jurnaliştii de la Gândul au făcut o cerere prin care solicitau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să explice cum decurge procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu. Răspunsul ANAF a fost unul categoric: procedura este secretizată, astfel că opinia publică nu are voie să afle dacă suma cu care Voiculescu a păgubit statul va fi recuperată.

Curtea de Apel a stabilit că statul trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi a dispus sechestru pe clădirile în care funcţionează Antena 3, Antena Tv Group sau GRIVCO. ANAF a refuzat în schimb să dea detalii dacă a încheiat contracte pentru închirierea sediilor care acum au intrat în proprietatea statului sau dacă au fost demarate procedurile de evacuare a societăţilor care ocupă aceste sedii.

„Cu privire la furnizarea de informaţii, altele decât cele publicate pe site-ul ANAF, menţionăm că, potrivit art. 11 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, acestea sunt supuse secretului fiscal”, a fost răspunsul oficialilor instituţiei, în ciuda faptului că solicitarea jurnaliştilor nu a vizat numere de cont sau rapoarte de control, ci doar precizări legate de proceduri.

Statul a preluat o clădire din proprietatea Institutului de Chimie Alimentară în contul prejudiciului de 60 milioane euro din dosarul de spălare de bani în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Ceea ce presupune că recuperarea prejudiciului în dosarul ICA a început. Clădirea face parte din lotul de proprietăţi pentru care instanţa a dispus confiscarea în urma condamnării lui Voiculescu. Iar la această adresă, funcţionează redacţia postului de televiziune Antena 3.

Dan Voiculescu are de ispăşit 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA. Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal şi i s-au interzis mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.