Andrei Baciu: În total, trebuiau să fie livrate în iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze (VIDEO)

Andrei Baciu: În total, trebuiau să fie livrate în iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze (VIDEO)
Foto: facebook.com/guv.ro

Secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, a oferit noi detalii despre calendarul livrărilor de vaccin anti-COVID-19 pentru perioada următoare, precizând că o serie de tranșe au fost suspendate „pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient”, în condițiile în care există un surplus de doze în România și la nivel european.

Andrei Baciu, despre livrările de doze din vaccinul anti-COVID-19 pentru luna iunie

„Sunt câteva elemente de noutate cu privire la calendarul livrărilor, tocmai pentru că ne dorim să avem un management al stocurilor cât mai eficient cu putință. Până în momentul de față, așa cum spuneam, sunt aproape 15 milioane de doze de vaccin recepționate. Încă de la bun început, Comisia Europeană a încheiat aceste contracte cu mai multe companii pentru un număr de doze mai mare decât populația eligibilă, populația estimată inițial, deci s-a luat în calcul încă de la bun început că se va ajunge la un punct în care va exista un surplus de doze. Tocmai pentru acest motiv, există prevăzut în fiecare contract posibilitatea de a dona, posibilitatea de a re-vinde dozele de vaccin în surplus. Sigur că acestea au fost condițiile pe care Comisia Europeană le-a stabilit cu companiile producătoare tocmai pentru a asigura cetățenilor europeni un acces la vaccinuri cât mai rapid și în volume cât mai mari”, a declarat oficialul, în conferința de presă de marți.

Vicepreședintele CNCAV spune că nu numai în România există un surplus de doze, ci „peste tot la nivel european”.

„S-a ajuns și în acest punct – nu numai noi în România, peste tot la nivel european – în care ajungem la un surplus de doze de vaccin. Până să se finalizeze și să intre în funcțiune mecanisme centrale de donare sau de re-vânzare, știm că România a demarat deja activități de donare de vaccin către Republica Moldova, un număr important, am fost prima țară membră a Uniunii Europene care a făcut acest lucru. Este deja în lucru o procedură de aliniere a framework-ului legal, a normelor jurdice care dau posibilitatea re-vânzării de doze de către Ministerul Sănătății.

Referitor la calendarul livrărilor, el a afirmat: „Pentru perioada următoare, așa cum spuneam, dat fiind faptul că există un surplus de doze, tocmai pentru a avea un managament al stocurilor cât mai eficient, s-a discutat și s-a transmis o suspendare a unui număr de doze, în următorul fel. Pentru dozele de vaccin produse de BioNTech-Pfizer, pentru luna iunie, trebuia să primim un total de 4.366.444 de doze de vaccin, însă ca urmare a solicitării de a le ține în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Pentru Moderna, trebuia să primim 835.200. Pentru perioada următoare, am suspendat câteva tranșe, astfel că vom avea livrări de 128.400. Pentru AstraZeneca, vom primi 167.200 de doze pentru luna iunie. Pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson nu se suspendă doze și tranșele săptămânale – acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate”.

„Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând în total 411.920 de doze produse de Johnson & Johnson. În total, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze de vaccin”, a mai precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Ultima oră
19:25 - Comunicaţiile dintre cele două Corei, restabilite la iniţiativa lui Kim Jong-un. Cum interpretează serviciile secrete sud-coreene schimbarea de atitudine de la Phenian
19:15 - Alertă la Pentagon. Clădirea a fost sigilată, după ce s-au tras focuri de armă în apropiere. Cel puțin o persoană a fost ucisă
19:04 - AUR, despre noile buletine: „De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”. George Simion: Genul e o realitate subiectivă, nu trebuie să ajungem cu aceste discuții nici măcar în școli (VIDEO)
18:57 - Imagini virale de la Mamaia. Un grup de turiști a încins o paranghelie cu purcei la proțap, chiar în fața unui hotel din centrul stațiunii
18:24 - Emil Boc, despre buletinele electronice: Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman
18:23 - CNCAV: 15.395 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. 11.174 au primit prima doză
17:53 - Cât a ajuns să coste o cameră la Mamaia, după scumpirile de la 1 august. Turiștii plătesc sume piperate pentru o vacanță pe litoral
17:40 - Scurtcircuit în camera de resuscitare a UPU, la Spitalul Judeţean Piteşti. Trei pacienţi au fost evacuaţi
17:22 - Calendarul anului școlar 2021 – 2022. Când începe școala și cât vor dura cele trei vacanțe din acest an
17:20 - Sorin Cîmpeanu, despre plata orelor remediale: E o problemă de organizare, fondurile europene necesită mai multe raportări. Nu găsesc justificare ca aceste plăţi să întârzie dincolo de septembrie (VIDEO)