Avionul care a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României și Serbiei a aterizat ilegal în Bulgaria, spune Sofia / Aparatul de zbor fusese interceptat de F-16 române și americane

Avionul care a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României și Serbiei a aterizat ilegal în Bulgaria, spune Sofia / Aparatul de zbor fusese interceptat de F-16 române și americane
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Un avion de mici dimensiuni din Ungaria, care a zburat și prin România și Serbia, a aterizat ilegal în Bulgaria miercuri noapte, a precizat joi Ministerul bulgar al apărării, transmite english.news.cn.

Avionul nu avea un plan de zbor aprobat, spune Sofia

Aparatul de zbor a intrat în spațiul aerian bulgar la 19:09, în condiții hidro-meteorologice complexe, spune Ministerul bulgar al apărării.

Fără să aibă un plan de zbor aprobat, aeronava a decolat din Ungaria și a trecut prin Serbia și România, a mai menționat Sofia.

În spațiile aeriene ale Ungariei și României, avionul a fost escortat de avioanele de vânătoare ungare, respectiv de aeronavele F-16 române și americane.

Ministerul bulgar al apărării a precizat că autoritățile fac cercetări în acest caz.

Vasile Dîncu (MApN): „E un incident mai degrabă ciudat”

Ministrul Apărării Naționale a comentat incidentul – pe care l-a descris ca fiind „mai degrabă ciudat” – și spune că acesta nu a pus în pericol securitatea națională a României.

„Așteptăm din partea autoritățile de unde a aterizat să avem date în plus. Deocamdată nu avem date, dar suntem în corespondență cu autoritățile din țara vecină”, spune Vasile Dîncu.

„Nu a fost ceva care să pericliteze securitatea națională. (…) E un incident mai degrabă ciudat. Nu știm care a fost mobilul călătoriei, dar o să studiem cu siguranță. O lebădă neagră”, a adăugat oficialul.

Ministerul Apărării preciza miercuri seară că a fost vorba despre „o aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane” și care „a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei”.

„Precizăm că aeronava în discuție, care a evoluat în spațiul aerian al României pe traiectul Oradea – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaționale. Din datele disponibile la acest moment, aeronava a decolat din Ungaria, din zona Debrețin, în jurul orei 17.30, fără a avea un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder”, mai menționa MApN.

Urmăriți B1TV.ro și pe